Nyheter

Sverige: Som landet ligger

Nyheter • Publicerad 22 april 2000

Sverige är ett nybildat band med Gurra och Pedda från Just D i spetsen. Med är också Markus Ernerot, Johan Forsberg, Thomas Lindberg, Stefan Carlsson och Joakim Uddling. Musiken skulle vara country på svenska, men till stora delar handlar det om visa i viss countrytakt.Medlemmarna i Sverige kan få sig påklistrat epitetet Stockholmsbönder, för i textväg är det ²cowboy². Ämnen som brännvin, fly staden för landet (eller om det var Södermalm till Östermalm), gammal Volvo, mer sprit, hundar, ännu mer dricka, kärlek och andra öden och äventyr.

Det är jäkligt roliga och bra texter och det mesta av det jobbet sköter Peder ²Pedda² Ernerot om. Ibland framstår texterna som rena rama Cornelispoesin. Musikaliskt är det också stor visa, utökat med en stor samling instrument. Svensk vistradition uppblandat med rotfast amerikansk country. Även mexikanska rytmer förekommer.

Helt klart är i alla fall att det är svenskt och ska man försöka göra country på svenska är det sånt här man ska besjunga, sedan är det väl inte riktig ko-skit under ex-Just D:arnas dojor, utan mer gräsfläckar från en plätt i Bredäng. Men ändå gillas det. Låtar som Stockholmsdesertör, Skaffa hund, Flickan från Karlaplan och Vi skulle må bättre utan mig är briljanta inom genren.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.