Nyheter

The Notorious B.I.G.:Born again

Nyheter • Publicerad 11 december 1999

Det är märkligt. Samtidigt som jag sätter mig ner för att skriva den här recensionen får jag höra att polisen i Los Angeles har en misstänkt för mordet på Christopher Wallace. Wallace, även känd som Biggie Smalls och The Notorious B.I.G., sköts ihjäl 1997.

Ännu är det ingen gripen men nu verkar ett avgörande närma sig. Mannen som är misstänkt, och har undersökts under en längre tid, är den förre detta polisen David A Mack.

De flesta bedömare anser att anledningen till mordet går att spåra till rivaliteten mellan de båda skivbolagen Death Row och Bad Boy Records. Death Rows chef Marion ²Suge² Knight sitter för närvarande i fängelse för ett annat brott och nu pekar det allt mer mot att han var ansvarig för mordet på Biggie. Han ska ha betalt Mack för att mörda Biggie.

Majoriteten av Biggies material har släppts postumt vilket gör honom till en av de rappare som har fått störst martyrstämpel. Av tre skivor, alla utgivna på Puff Daddys skivbolag, är två utgivna efter hans död. Inte lär den bli mindre med denna skivan som avslutas med att Biggies mor Violetta Wallace tackar för allt stöd och berättar om sin son.

Själv har jag aldrig varit särskilt begeistrad av Biggies material. I huvudsak bekräftar Born again mina tidigare åsikter om låtmaterialet. Det är långsamt och slött. Lite såsigt till och med.

Tillfällena när musiken lyfter är för få. Intressantast blir det när Black Rob, Ice Cube och Beanie Sigel samlas i den täta, RZA-producerade If I Should Die Before I Wake. Ett ensamt piano försöker lätta upp stämningen bland alla stötiga rytmer.

I den ännu tätare och klaustrofobiska Tonight möts Mobb Deep och Joe Hooker.

En annan iakttagelse man kan göra är att det alltid är samma personer som återkommer på samlingsskivor och i kollaborationer. På Born again får vi bland annat höra Lil¹ Kim, Puff Daddy, Eminem, Snoop Dogg, Busta Rhymes, Too Short och Missy ²Misdemeanor² Elliot. Det börjar kännas trångt och idéfattigt. Dock saknar jag Biggies före detta fru Faith Evans.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.