Annons
Nyheter

Urga: Urgasm

Nyheter • Publicerad 30 september 2000

Urga har skapat ett eget språk kallat urganska. Om det är någon djupare tanke bakom än att språket ska vara sångbart vet jag inte.Att kategorisera denna svenska grupps brokiga musik är inte gjort i en handvändning. Grunden är trots allt ett slags rockmusik. Sedan finns influenser från jordens alla hörn. Den gemensamma nämnaren stavas väl i så fall rytm. Papa Dee och Christer Björklund har producerat och det innebär förstås en hel del reggae- och dubtoner.

Plattans samtliga tio låtar lär handla om olycklig kärlek. Denna gång har faktiskt Urga valt att även skriva en del engelska texter och där kan man väl finna relevans till påståendet. Hur det är med de urgiska är inte lätt att svara på.En orsak till de engelska texterna är samarbetet med Cirkus Cirkör . Urga har skrivit musiken till flera av Cirkus Cirkörs föreställningar. Den senaste föreställningen Trix ska nu ut på en världsturné och då är nog inte urgiska så gångbart.Punkig zigenartango är ett omdöme om Urga. Men det är bara en av oändligt många sanningar om denna minst sagt märkliga grupp. Svänger gör det hur som helst.

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons