Annons
Nyheter

Hur fotbollen blev världens mest älskade spelsport

Fotboll är inte bara världens populäraste tv-sport. Det är även världens mest älskade spelsport. Här är historien om hur Fifa-spelen erövrade världen.
Nyheter • Publicerad 25 september 2014
En av förbättringarna i årets Fifa är matchernas inramning. Även det som händer utanför spelet på planen ska helt enkelt kännas mer verkligt.FOTO: EA SPORTS
En av förbättringarna i årets Fifa är matchernas inramning. Även det som händer utanför spelet på planen ska helt enkelt kännas mer verkligt.FOTO: EA SPORTSFoto: 
Lionel Messi är världens bästa spelare. Åtminstone enligt databasen i Fifa 15.
Lionel Messi är världens bästa spelare. Åtminstone enligt databasen i Fifa 15.Foto: 
Amerikanen Clint Dempsey illustrerar detaljrikedomen i Fifa 15. De mest kända spelarna i återges med minutiös noggrannhet. FOTO: EA SPORTS
Amerikanen Clint Dempsey illustrerar detaljrikedomen i Fifa 15. De mest kända spelarna i återges med minutiös noggrannhet. FOTO: EA SPORTSFoto: 
För nio år sedan flyttade Sebastian Enrique från Argentina till Vancouver för att få jobba med Fifa-spelen. Han är ett stort fotbollsfan. ?Det är ett måste om man ska göra världens bästa fotbollsspel?, säger han.
För nio år sedan flyttade Sebastian Enrique från Argentina till Vancouver för att få jobba med Fifa-spelen. Han är ett stort fotbollsfan. ?Det är ett måste om man ska göra världens bästa fotbollsspel?, säger han.Foto: Thomas Arnroth

Året var 2005. Djurgården hade vunnit både Allsvenskan och Svenska cupen. Sverige hade kvalificerat sig för VM och Liverpool vann sin femte­ Champions league­titel i en klassisk final mot Milan.

Och i Vancouver bestämde sig ett gäng spelutvecklare för att deras fotbollsspel skulle bli världens bästa och mest säljande sportspel inom fem år. Där, i väst­ra­ Kanada, finns nämligen EA Sports som gör Fifa-spelen. Redan vid den tiden var spelet en storsäljare, men den var inte större än bolagets egna Madden-serie som simulerar amerikansk fotboll. Dessutom sålde både basketspelet NBA Live och hockey­spelen i NHL-serien inte värst mycket sämre. Enda sättet att åtgärda det var helt enkelt att göra ett bättre spel.

Annons

– De visioner vi hade då är fortfarande vad vi bygger på. Vi började göra om spelet från grunden, bit för bit, för att till slut nå dit vi ville, säger producenten Sebastian Enrique.

Han kommer från Argentina och hade just börjat jobba i Fifa-teamet när de här besluten togs. Att han är från Argentina är ingen tillfällighet.

– Sista gången vi kollade talades det 22 olika språk i teamet. Vi har folk från hela världen. Det är en nyckel till framgången. Vi är spelutvecklare – och fotbollsfans, säger han.

– Jag ser alla matcher som spelas i argentinska ligan, alla sydamerikans­ka landskamper och en del Champions league. Det är allt jag hinner. Men vi behöver folk som följer ligorna i Peru, Mexiko,­ Sverige, Japan, Nigeria och alla andra länder. Du skulle vara med en måndagsmorgon på kontoret, när alla ska snacka om just sina favoritlag och visa filmer på snygga mål. Det är nästan galet.

De övergripande visionerna från 2005 handlade om att göra spelet mer realistiskt, samtidigt som spelaren skulle känna att hen verkligen styr spelet. Dess­utom skulle matchupplevelsen bli mer omslutande, spelaren skulle känna det som att hen var i händelsernas centrum.

– Det tog till Fifa 10 innan­ vi verkligen började se frukten av vårt arbete. Sedan dess tycker jag att varje spel varit något alldeles extra, något jag verkligen är stolt över, säger Enrique.

Kvittot på framgången är så klart hur bra det säljer; Fifa-serien har mycket riktigt seglat upp som ett av de bäst säljande spelen alla kategorier år efter år sedan 2010. Och från att ha varit ett av speljätten Electronic arts tio bäst säljande spel, är det nu ständigt topp tre. Det betyder i runda slängar ungefär 15 miljoner sålda spel varje år.

För naturligtvis vill spelarna ha de senaste laguppställningarna den senaste statistiken om varje spelare – plus de små förändringar i själva spelmekaniken som görs årligen. I år handlar det bland annat om att publiken reagerar mer i samklang med vad som händer på planen och att publiken skiljer sig åt i olika länder.

– En av nyheterna i spelet på planen är att du kan vända med din spelare snabbare, förut har vändningarna varit lite för stora och långsamma. Vi har också lyckats förbättra kontakten mellan fot och boll, nu märker du till och med vilken fot du använder på spelarna.

THOMAS ARNROTH

Eftersom Fifa-spelen försöker simulera verkligheten innehåller spelet stora mängder information om alla spelare. Baserat på det har utvecklarna rankat världens just nu bästa fotbollsspelare. Zlatan är fyra.

1. Lionel Messi, Spanien, FC Barcelona.

2. Cristiano Ronaldo, Portugal, Real Madrid.

3. Arjen Robben, Holland, Bayern München.

4. Zlatan Ibrahimovi?, Sverige, Paris Saint-Germain

5. Manuel Neuer, Tyskland, Bayern München.

6. Andrés Iniesta, Spanien, FC Barcelona.

7. Luis Suárez, Urugay, FC Barcelona.

8. Bastian Schweinsteiger, Tyskland, Bayern München

9. Franck Ribéry, Frankrike, Bayern München.

10. Eden Hazard, Belgien, Chelsea FC.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons