0-4-underläge efter nio minuter gjorde Taifs tränare "vansinnig"

När Tingsryd i går kväll förlorade med 4–6 hemma mot Oskarshamn var ställningen 0–4 innan ens halva första perioden hade spelats?
– I det läget var jag helt vansinnig, erkänner Taifs tränare Rolf Nilsson.
Sport • Publicerad 1 december 2012
Morten Poulsen skickar in Oskarshamns 2-0-mål i öppen kasse. Tingsryds spelare hänger inte alls med i svängarna. Det blev 0-4 innan ens halva första perioden var spelad i Nelson Garden Arena. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVIST
Morten Poulsen skickar in Oskarshamns 2-0-mål i öppen kasse. Tingsryds spelare hänger inte alls med i svängarna. Det blev 0-4 innan ens halva första perioden var spelad i Nelson Garden Arena. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVISTFoto: 

Han hade då tvingats se backen Mike Card kliva av höftskadad efter två byten - och gästerna gång på gång skrinna igenom en passiv hemmadefensiv och göra mål.

0–1 efter 43 sekunder, 0–2 efter 3.20, 0–3 efter 6.01 och 0–4 efter 8.32.

Tingsrydsmålvakten Michal Zajkowski, som frivilligt kastade in handduken efter fjärde baklängesmålet borta mot Mora i onsdags, plockades den här gången av isen av tränarna Nilsson vid ställningen 0–3.

– Zajkowski var absolut inte sämre än någon annan. Han fick ju ingen som helst hjälp. Men vi var tvingade att göra något för att stoppa blödningen, säger Rolf.

Precis som i onsdagens 1–5-förlust mot Mora var det Linus Styrman som ersatte Zajkowski.

I går reducerade visserligen Jarkko Oikarinen i powerplay, men gästerna gjorde 1–5 i slutet av första perioden och därmed var matchen avgjord.

Säsongens minsta publik i Nelson Garden Arena, 1 690 personer, kunde dock konstatera att hemmalaget förhindrade en total förnedring genom att vinna andra perioden med 2–1 och den tredje med 1–0.

Faktum är att Taif hade chans att göra lite match av derbyt när man fick spela fem mot tre i 51 sekunder vid ställningen 4–6 efter 13 minuter i tredje perioden.

Men utdelningen uteblev - som så många gånger förr den här Taif-säsongen.

I går läckte det dessutom betänkligt bakåt. Oskarshamns spelare tilläts göra hela sex mål på 22 skott.

– Väldigt mycket var oacceptabelt den här kvällen. Det var vi som gjorde Oskarshamn bra. Det känns bedrövligt, sa Nilsson.

Faktum är att det var nästan exakt ett år sedan Tingsryd senast släppte in sex mål i egna hallen.

Märkligt nog var det också i ett derby mot Oskarshamn, som slutade 3–6 den 16 december 2011.

I höst har annars Tingsryd varit som bäst i just matcher av derbykaraktär.

Av femton möjliga poäng i fem spelade derbyn mot Troja, Oskarshamn och Karlskrona hade Taif tagit tretton pinnar inför gårdagens match.

Å andra sidan kan man därmed konstatera att de enda lag utanför sydostregionen som Tingsryd vunnit mot är bottenrivalerna Asplöven och Altmuna, samt suddenvinster mot Malmö och Leksand.

Att krisen med stort K lurar bakom knuten i Tingsryd visar det faktum att laget bara vunnit tre av sina 17 senaste matcher.

– Är det så.., kommenterar tränare Nilsson.

Sedan säger han:

– Detta är nog fel tillfälle för mig, en kvart efter en match som kvällens, att försöka ge mig in på någon närmare analys av helhetsläget.

Och den vädjan får man ha viss förståelse för.

Enda trösten för Nilsson & Co höstens första rikigt vinterkyliga kväll var att även Almtuna förlorade.

Därmed ligger "tigrarna" fortfarande bara två poäng bakom Uppsala-laget i kampen kring det nedre strecket.

Oskarshamn däremot - vars förstakedja med Morten Poulsen, Evan McGrath och Victor Löfstedt gjorde fem av gårdagens sex mål - har häng på en playoffplats.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.