Annons

12.00: Nordkorea i fokus på OS-invigningen

Nu riktas världens ögon mot OS-invigningen. Både USA och Nordkorea kommer att ha högt uppsatta politiska ledare på plats.
Olympiskt • Publicerad 9 februari 2018
Medlemmar ur en nordkoreansk hejarklack på plats i Sydkorea.
Medlemmar ur en nordkoreansk hejarklack på plats i Sydkorea.Foto: Jae C. Hong

Inför OS-invigningen, som inleds klockan 12 svensk tid, har en FN-kommitté nu godkänt att en nordkoreansk delegation får undantas från FN:s resesanktioner.

Det rör sig specifikt om en person på sanktionslistan, Choe Hwi, som får undantas och åka till Sydkorea, uppger diplomater enligt Reuters. Han är ledare för en idrottskommitté i diktaturen. Men i gruppen finns också Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong, svartlistad av myndigheter i USA på grund av "allvarliga brott mot mänskliga rättigheter", men inte med på någon FN-lista.

Annons

Enligt vad Sydkorea har uppgett för FN:s säkerhetsråds kommitté kommer den nordkoreanska delegationen medverka vid invigningen och stanna över helgen.

På lördagen väntas Kim Yo-Jong äta lunch med Sydkoreas president Moon Jae-In. Blir lunchen av är det första gången på över tio år som så höga företrädare träffas.

Besöket kommer att vara ett "bra tillfälle att minska på spänningarna på Koreahalvön och därutöver stärka en miljö som kan främja en fredlig, diplomatisk och politisk lösning om situationen", heter det från Sydkorea enligt handlingar som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

När OS invigs tågar Nordkorea in på Olympiastadion under gemensam flagg med Sydkorea. På plats är, utöver idrottarna, även 20 statschefer.

Sittplaceringen har beskrivits som en "huvudvärk" av en person insatt i den logistiska planeringen, enligt Reuters.

Förutom Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong ska Nordkoreas ceremonielle statschef Kim Yong-Nam också vara på plats.

USA:s vicepresident Mike Pence väntas i sin tur ta med sig pappan till Otto Warmbier, en amerikansk student som avled förra året efter att ha suttit fängslad i Nordkorea i 17 månader.

På invigningen kommer också Japans Shinzo Abe, premiärminister för ett land som Nordkorea skjutit flera robotar över, att befinna sig.

Fredrik TanoSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons