17-åring VM-debuterar: "Kan slå ut kineser"

Bortennistalangen Truls Möregårdh är uttagen till sitt första individuella VM.
Nu hoppas många på en succé för 17-åringen i Budapest.
Han kan gå in på ett VM och slå ut kineser, säger Mikael Andersson, sportchef på Svenska bordtennisförbundet
Bortennis (TT) • Publicerad 5 mars 2019
Truls Möregårdh vann SM-guld i herrsingel i bordtennis i söndags.
Truls Möregårdh vann SM-guld i herrsingel i bordtennis i söndags.Foto: Per Hällström

I söndags besegrade Truls Möregårdh från Hovmantorp, rankad 162 i världen, den klart mer rutinerade Kristian Karlsson, rankad 30, i singelfinalen vid bordtennis-SM i Eskilstuna. I semifinalen besegrade Möregårdh dessutom Sverigeettan Mattias Falck, rankad 15 i världen.

-Det var emotionellt. Har man varit inom idrotten så länge som jag varit känner man igen när något stort är på gång att hända. Hans insats är enorm, han har otroligt intressanta kvaliteter i spelet, säger Mikael Andersson, sportchef på Svenska bordtennisförbundet, som var på plats under SM.

Att supertalangen Truls Möregårdh – som är fostrad i BTK Frej och som nu tävlar för Eslöv – skulle tas ut i VM-truppen var mer av en formalitet. Men världsmästerskapet i Budapest om drygt en månad blir inte mindre intressant för det. Det blir stjärnskottets första individuella start efter att ha varit med på lag-VM på hemmaplan förra året.

-Jag tycker idrotts-Sverige ska vakna upp. Han kan gå in på ett VM och slå ut kineser, säger Mikael Andersson.

TT: Är det så pass?

-Ja, jag tror det.

David Hjorter/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.