Annons

Abramovitjs Chelsea-planer utreds

Chelseas ryska ägare Roman Abramovitj säger sig vilja lämna över ansvaret till förvaltare av klubbens välgörenhetsstiftelse.
Nu är oligarkens planer under utredning av den brittiska myndigheten för kontroll av välgörenhetsorganisationer, rapporterar AFP.
Fotboll • Publicerad 1 mars 2022
Chelseas ägare Roman Abramovitjs planer på att lämna över kontrollen av klubben är nu under utredning. Arkivbild.
Chelseas ägare Roman Abramovitjs planer på att lämna över kontrollen av klubben är nu under utredning. Arkivbild.Foto: Martin Meissner AP/TT

Roman Abramovitj har ägt den engelska Premier League-klubben sedan 2003.

I lördags gjorde Abramovitj ett uttalande på klubbens webbplats där han tycktes frånsäga sig all kontroll av Londonlaget.

Annons

"Jag har alltid tagit beslut med klubbens bästa i åtanke. Jag förblir trogen till de värderingarna. Därför har jag i dag lämnat över skötseln och ledarskapet av Chelsea till förvaltarna av Chelseas välgörenhetsstiftelse", skrev Abramovitj.

Söker information om klubbens styre

Många har undrat vad det något luddiga uttalandet betyder i praktiken. Nu har en "allvarlig händelserapport" lämnats in till kommissionen för kontroll av välgörenhetsorganisationer i Storbritannien, skriver AFP.

Kommissionen söker vidare information kring hur klubben är tänkt att skötas i framtiden, men kommenterar inte utredningen ytterligare.

Ordförande för välgörenhetsstiftelsen är Bruce Buck som även varit ordförande för Chelsea under den mesta delen av Abramovitj tid i klubben. Med i stiftelsen sitter även Emma Hayes, tränare för Chelseas damlag.

Tränaren tror inte på förändring

Abramovitj, god vän med Rysslands president Vladimir Putin, har inte indikerat att han planerar att sälja klubben och stiftelsen har ännu inte officiellt accepterat hans förslag.

Chelseas tränare Thomas Tuchel tror inte att mycket kommer att ändras under det nya ledarskapet.

– För mig som tränare förändrar inte beslutet så mycket av den dagliga verksamheten. Jag pratar med Petr Cech (teknisk rådgivare) och Marina (Granovskaia, klubbdirektör) om hur vi ska förbättra förstalaget, säger han på en presskonferens inför onsdagens FA-cupmatch mot Luton.

Tysken ville dock inte svara på frågor om hur Abramovitjs koppling till Putin och därmed också Ukraina-kriget kan påverka Chelsea i framtiden.

– Ni måste sluta fråga mig. Jag är ingen politiker och jag har inga svar, dundrar han.

Roman Abramovitj har ännu inte tagit avstånd från den ryska invasionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons