Äkta lagseger för Frej Växjö

Tre spelare. Tre segrar. Två poäng.
Frej Växjö är tillbaka i pingisligans slutspelsjakt.
– Det känns som att det vände nu, sa tränaren Marcus Sjöberg efter 3–2-segern hemma mot BTK Warta.
Sport • Publicerad 17 december 2012
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Andreas Törnkvist räddade två matchbollar och besegrade sedan Wartas Robert Eriksson.
Andreas Törnkvist räddade två matchbollar och besegrade sedan Wartas Robert Eriksson.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Fabian Åkerström avgjorde för Frej genom att enkelt vinna den femte singelmatchen.
Fabian Åkerström avgjorde för Frej genom att enkelt vinna den femte singelmatchen.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Foto: Lars-Goran Rydqvist

Det var en ödesmatch för Frej Växjö vi såg i idrottshallen på Västerled.

En match där det krasst uttryckt var vinna eller försvinna som gällde vad gäller klubbens planer på att upprepa fjolårets fina säsong, som slutade med semifinal.

– Makalöst viktig seger. Hade vi förlorat i dag hade det sett väldigt tungt ut inför fortsättningen, konstaterade Marcus Sjöberg.

Segern var extra viktig eftersom Warta ligger i samma skikt i serien som Frej Växjö. Efter de fem lagen i topp – som ser ut att ha givna slutspelsplatser inom räckhåll – finns nu tre lag på samma poäng: Söderhamn, Warta och Frej Växjö. Det ser ut att bli ett tremannarace om den sjätte och sista slutspelsbiljetten där.

Att segern över Warta var viktig är inte samma sak som att spelet som presterades var särskilt bra. Tvärtom imponerade vare sig Andreas Törnkvist eller Fabian Åkerström när de båda, i varsin singel, ställdes och förlorade mot Wartas kines Jiang Chang Hong. De bådas lägstanivåer var inte mycket att hurra för den här snöslaskiga söndagen.

– Alldeles för låga lägstanivåer för Törna och Fabbe. Visserligen servade kinesen väldigt bra, men istället för att spela aggressivt blev de stessade och passiva och gick ner sig, anmärkte Marcus Sjöberg.

Men både Törnkvist och Åkerström bidrog ändå lika mycket till segern som Joachim Bachstätter, som i sin tredjesingel besegrade forne supertalangen Kim Nylander med 3–1 i set.

– Jocke var favorit att vinna i sin match, vilket är en ovan situation för honom. Oerhört starkt av honom att mer eller mindre gå in och vinna på beställning, berömde tränare Sjöberg.

Andreas Törnkvist inledde seriematchen med att – med både tur och skicklighet – besegra Wartas Robert Eriksson med 11–9 i femte och avgörande set. Detta efter att "Törna" i fjärde set legat under med 8–10 men räddat de två matchbollarna och sedan ytterligare två fram till 12–10.

– Jäkligt skönt att vinna en sån match där man ligger under nästan hela matchen. Ibland måste man ha lite flyt med sig också, kommenterade Törnkvist.

När Törnkvist sedan, i Frejledning med 2–1, misslyckats med att säkra segern till sitt lag ställdes två tidigare förlorare mot varandra i den avslutande singeldrabbningen: Fabian Åkerström och Robert Eriksson.

Förutom att det svängde lite fram och tillbaka i det tredje setet var det inget snack om saken. Åkerström var obehagligt bra och fick den bistert gestikulerande Robert Eriksson på andra sidan bordet att se ut som en mycket gammal man.

Åkerströms segersiffror blev 11–5, 11–4 och 11–9.

– Det kändes bra och stabilt och att jag förlorade min första match gav mig extra motivation. Jätteviktigt att vi vinner i dag. Nu är vi uppe på samma poäng som Warta och kan gå förbi dem i tabellen om vi slår dem borta på torsdag igen, sa Fabian Åkerström.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.