Annons

Alexandersson väljer asfalt framför skog

Mästerskapsåret 2022 innebär ett första VM med bara orientering i stadsmiljö på schemat. Medan orienteringen i skogsmiljö förläggs till EM.
Storstjärnan Tove Alexandersson har bestämt var hennes fokus ligger.
Orientering • Publicerad 18 november 2021
Tove Alexandersson. Arkivbild
Tove Alexandersson. ArkivbildFoto: Ulf Palm/TT

För första gången separeras sprint- och skogsdistanserna i mästerskapen.

Storstjärnan Tove Alexanderssons huvudfokus är på VM-tävlingarna.

Annons

– Jag tycker egentligen om att springa skog mest. Men det ska bli spännande att göra en sprintsatsning. Det blir mer fokus på löpning på hårt underlag och inte lika mycket orientering i skogen fram till VM, säger hon.

Sprintorientering innebär löpning i stadsmiljö och mestadels på asfalt. Loppen pågår i ungefär 15 minuter. I skogsorientering är distanserna längre och sker på mjukare terräng i skog.

Första gången 2001

Landslaget planerar träningsläger inför VM där fokus ligger på att optimera formen för sprintdistanserna. Landslagschef Håkan Carlsson berättar att det handlar om att kunna ta annorlunda beslut och vänja löparna vid underlaget.

– Det är ju asfaltsunderlag så det handlar om att träna och bli snabbare på det. När det gäller det tekniska handlar det om att ta snabba beslut, välja höger eller vänster om byggnader i stadsmiljö, säger han.

Sprintdistanserna fanns på mästerskap första gången 2001 när VM avgjordes i Tammerfors, Finland. Enligt internationella orienteringsförbundet vill man nu separera distanserna mellan mästerskapen för att hitta fler arrangörer. Ett mästerskap med både sprint- och skogsdistanser anses få ha kapacitet att arrangera.

För tidigt att utvärdera

2023 avgörs orienterings-VM i Schweiz med bara skogsorientering. EM samma år, som troligen blir i Ryssland, har endast sprintorientering på schemat.

Håkan Carlsson menar att det är för tidigt att utvärdera det nya upplägget.

– Vi får se efter det här året hur det fungerar. Jag kan varken säga att det är bra eller dåligt just nu.

Tove Alexandersson kan stoltsera med en meritlista som få andra, men det är tydligt var hennes styrka ligger. Av totalt 36 mästerskapsmedaljer har åtta av dem kommit på sprintdistanser.

– Det är alltid något nytt man förbereder sig för, nästa år är det första året med bara ett sprint-VM så det ska bli intressant, säger Alexandersson.

Fakta: Kommande mästerskap i orientering

2022: VM i Vejle, Kolding och Fredericia, Danmark, 2022, sprint. EM i Rakvere, Estland, skog.

2023: VM i Flims-Laax, Schweiz, skog. EM eventuellt i Ryssland, sprint.

2024: VM i Edinburgh, Skottland, sprint. EM, ort ej bestämd, skog.

2025: VM i Kuopio, Finland, skog. EM, ort ej bestämd, sprint.

Fakta: Kommande mästerskap i orientering

Landslagslöpare: Tove Alexandersson, Sara Hagström, Hanna Lundberg (debutant), Karolin Ohlsson, Lisa Risby (debutant), Lina Strand, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman, Isac von Krusenstierna, Martin Regborn, Albin Ridefelt och Emil Svensk.

Landslagschef: Håkan Carlsson.

Förbundskaptener senior: Anneli Östberg och Kalle Dahlin.

Landslagstränare: Olle Boström, Jonas Leandersson, Eva Jurenikova och Peter Öberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons