Annons

Allt inför åttondelsfinalerna i EM

Sverige möter som bekant Ukraina i åttondelsfinal i EM. Men sju matcher till ska spelas – här är allt du behöver veta inför kommande fotbollsfester.
Fotboll • Publicerad 24 juni 2021
Cristiano Ronaldo är alltid i fokus i Portugal.
Cristiano Ronaldo är alltid i fokus i Portugal.Foto: Bernadett Szabo/AP/TT
Álvaro Morata, ifrågasatt spansk anfallare.
Álvaro Morata, ifrågasatt spansk anfallare.Foto: Pierre Philippe Marcou/AP/TT
Frankrikes Karim Benzema ser ut att vara på väg mot storformen.
Frankrikes Karim Benzema ser ut att vara på väg mot storformen.Foto: Franck Fife/AP/TT
Raheem Sterling, Englands enda målskytt hittills.
Raheem Sterling, Englands enda målskytt hittills.Foto: Neil Hall/AP/TT
Belgien är ett av lagen som imponerat allra mest i EM hittills.
Belgien är ett av lagen som imponerat allra mest i EM hittills.Foto: Anatoly Maltsev/AP/TT
Danmarks Simon Kjær är en spelare att hålla extra koll på.
Danmarks Simon Kjær är en spelare att hålla extra koll på.Foto: Martin Meissner/AP/TT
Roberto Mancini kan tacka Ciro Immobile för Italiens succé. Anfallaren har gjort två mål hittills i turneringen.
Roberto Mancini kan tacka Ciro Immobile för Italiens succé. Anfallaren har gjort två mål hittills i turneringen.Foto: Alfredo Falcone/AP/TT
Patrik Schick är Tjeckiens klarast lysande stjärna.
Patrik Schick är Tjeckiens klarast lysande stjärna.Foto: Laurence Griffiths/AP/TT

Wales-Danmark

Var: Amsterdam, Nederländerna

Annons

När: 26 juni, 18.00

Tv/Radio: TV4/CMore/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Danskarna är fortfarande skakade av Christian Eriksens plötsliga hjärtstopp i öppningsmatchen mot Finland, men laget tog sig samman och vann det avgörande mötet med Ryssland på ett övertygande sätt (4–1). Det som hände Eriksen har berört hela fotbollsvärlden, men det danska laget tycks ha hittat en gemensam kraft i att få spela för sin vän, som nu har fått lämna sjukhuset.

– Jag måste säga att lagandan är helt otrolig. Det är svårt att beskriva vad det här laget har gått igenom, vi tänker på och pratar om Christian hela tiden, säger förbundskapten Kasper Hjulmand på en presskonferens.

I Danmark har anfallaren Yussuf Poulsen klivit fram och tagit stort ansvar, Leipzigstjärnan står noterad för två fullträffar hittills i mästerskapet.

Wales har kanske inte spelat lika sprudlande fotboll som 2016, då det räckte hela vägen till semifinal, men Gareth Bale och hans lagkamrater är tuffa och tunga att möta och tog sig vidare grupptvåa bakom Italien. Även walesarna blev tagna av Eriksens hjärtproblem, men enligt förbundskapten Rob Page ska laget kunna lägga det åt sidan på lördag.

– Vi har ett jobb att göra och måste vara förberedda på det, säger han på en presskonferens.

Stjärnor att hålla koll på: Gareth Bale (Wales) och Simon Kjær (Danmark).

Italien-Österrike

Var: London, Storbritannien

Annons

När: 26 juni, 21.00

Tv/radio: SVT/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Under förbundskapten Roberto Mancinis eleganta ledning tycks Italien ha något stort på gång. Laget har generationsväxlat och de nya och unga spelarna har imponerat stort i EM. Italienarna gick rent genom gruppen och har fortfarande nollan bakåt intakt. Räknar vi in diverse tränings-, Nations League- och VM-kvalmatcher har Italien elva raka segrar på kontot och totalt 30 (!) matcher i följd utan förlust. Viktige mittfältaren Marco Verratti missade de två första gruppspelsmatcherna på grund av knäproblem, men lär nog växla upp lagom till slutspelet.

Österrike har vissa skadeproblem i sin trupp. Rutinerade mittfältaren, tillika lagkaptenen, Julian Baumgartlinger har hittills bara kunnat spela en enda minut i turneringen. 33-åringen har nyligen kommit tillbaka från en korsbandsskada.

– Han har en överbelastning, har förbundskapten Franco Froda tidigare sagt på en presskonferens.

Om Baumgartlinger hinner bli spelklar till åttondelsfinalen återstår att se. Det är även en smula osäkert om mittfältaren Christoph Baumgartner kommer till spel. Han fick en tuff smäll mot huvudet i 1–0-segern mot Ukraina senast.

Stjärnor att hålla koll på: Ciro Immobile (Italien) och Marko Arnautovic (Österrike).

Nederländerna-Tjeckien

Var: Budapest, Ungern

När: 27 juni, 18.00

Annons

Tv/Radio: SVT/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Nederländernas EM kan hittills summeras med ett enda ord:

Succé.

Laget tog tre raka segrar i gruppspelet och den innan mästerskapet ifrågasatte förbundskaptenen Frank De Boer hyllas nu unisont av allt och alla. Nederländernas fina form gör att laget har växt ut till en het medaljkandidat inför slutspelet.

– Med tanke på hur det har gått ser vi verkligen fram emot åttondelsfinalen, säger De Boer på en presskonferens.

Tjeckien är hela EM:s kanske största positiva överraskning. Laget tog sig vidare som trea från tuffa grupp D och anfallaren Patrik Schick har visat klassen. 25-åringen har stått för tjeckernas samtliga tre mål, varav två kom mot Skottland och där det ena kandiderar att bli hela mästerskapets mest minnesvärda fullträff.

– Vi måste spela på topp för att kunna vinna, varnar De Boer.

– Tjeckien visade i gruppspelet hur bra de är.

Stjärnor att hålla koll på: Memphis Depay (Nederländerna) och Patrik Schick (Tjeckien).

Belgien-Portugal

Annons

Var: Sevilla, Spanien

När: 27 juni, 21.00

Tv/radio: TV4/CMore/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Belgien flög genom gruppspelet, tog tre raka segrar och har växt fram som en av turneringens kanske största guldkandidater. Mittfältsstjärnan Kevin De Bruyne var tillbaka i startelvan efter sin skada i den sista gruppspelsmatchen mot Finland (2–0) och dessutom tycks det som att Eden Hazard har hittat formen.

– Det verkar som att han njuter av att spela fotboll igen, säger förbundskapten Roberto Martínez enligt Marca.

På Belgiens skadelista hittas backen Timothy Castagne, som missar resten av turneringen.

I Portugal, som tog sig vidare som bästa grupptrea, handlar som vanligt i princip allt om Cristiano Ronaldo. Han har redan hunnit med att göra fem mål i EM – och det på bara tre matcher – och leder därmed skytteligan inför slutspelets start. Vi bör nog sätta ett frågetecken för den portugisiska defensiven, laget släppte in sex mål i gruppspelet och frågan är hur försvarslinjen klarar att stå emot Belgiens offensiva pjäser.

Stjärnor att hålla koll på: Romelu Lukaku (Belgien) och Cristiano Ronaldo (Portugal).

Kroatien-Spanien

Var: Köpenhamn, Danmark

Annons

När: 28 juni, 18.00

Tv/Radio: TV4/CMore/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Kroatiens prestationer i EM har hittills varit skakiga. Efter den inledande förlusten mot England och krysset mot Tjeckien krävdes det en seger mot Skottland i gruppepilogen för att VM-tvåan skulle gå vidare. Och då klev en viss Luka Modric fram.

Real Madrids stjärnmittfältare pangade själv i ett mål och spelade fram till ett annat då det blev 3–1 och säkrat avancemang. I Spanien oroar man sig nog en smula för att 35-åringen är på väg tillbaka till den formen han hade för ett par år sedan, då han var en av världens allra bästa spelare.

– När vi spelar som vi ska, då är vi farliga för alla lag, säger Modric på en presskonferens.

Spanien har fått utstå hård kritik – inte minst efter inledande 0–0 mot Sverige – av såväl supportrar som experter, men elegierna tystnade något efter 5–0 mot Slovakien i den sista gruppspelsmatchen. Anfallspositionen är emellertid fortsatt ett frågetecken. Álvaro Morata har spelat från start i samtliga tre matcher, och svarat för ett mål, men också missat otroligt mycket. Vågar förbundskapten Luis Enrique fortsätta med honom mot Kroatien, eller får exempelvis Gerard Moreno chansen som spjutspets?

Stjärnor att hålla koll på: Luka Modric (Kroatien) och Pedri (Spanien).

Frankrike-Schweiz

Var: Bukarest, Rumänien

När: 28 juni, 21.00

Annons

Tv/Radio: SVT/P4 Radiosporten

Läget i lagen: Visst, det blev två kryss och bara en seger för Frankrike i gruppspelet – men det räckte likväl för att guldfavoriten skulle knipa förstaplatsen i det som kallades dödens grupp. I 2–2-matchen mot Portugal senast kom även comebackande Karim Benzema igång på allvar. Den minst sagt skandalomsusade anfallaren svarade för båda fransmännens mål och samspelet med Kylian Mbappé och de andra offensiva stjärnorna ser ut att bli allt bättre.

Schweiz, vidare som en av de bästa grupptreorna, imponerade inte i 0–3-förlusten mot Italien, men när laget hade kniven mot strupen mot Turkiet i den sista gruppspelsmatchen klev profilerna fram. Xherdan Shaqiri svarade för två av målen i 3–1-segern och om schweizarna ska kunna rå på Frankrike krävs det att han, Haris Seferovic och de andra stjärnorna i laget presterar på topp.

Stjärnor att hålla koll på: Kylian Mbappé (Frankrike) och Xherdan Shaqiri (Schweiz).

England-Tyskland

Var: London, Storbritannien

När: 29 juni, 18.00

Tv/Radio: SVT/ P4 Radiosporten

Läget i lagen: England vann sin grupp och tog sig utan större problem vidare till åttondelsfinal. Om det innebär att allt är frid och fröjd? Icke. Laget har faktiskt bara gjort två mål framåt – båda av Raheem Sterling – och att målskyttet inte har lossnat för storstjärnan Harry Kane ses inte med blida ögon inför slutspelet. Tottenhamspelaren Kane har fått hård kritik för sina relativt svaga insatser hittills i mästerskapet. Kritik han tar lätt på.

– Jag tror på mig själv, det gör jag alltid. Saker och ting kan förändras snabbt, så det handlar om att inte överanalysera något. Så här är det som anfallare, ibland går det ett par matcher utan att man gör mål och helt plötsligt smäller man in ett eller två och då lossnar allting, sade han nyligen på en presskonferens.

Annons

Det tyska landslaget har också fått en släng av kritiksleven. Och konstigt vore kanske annat. För Tyskland har inte riktigt gått att känna igen. Förlust mot Frankrike, seger mot Portugal och bara 2–2 mot Ungern gör att många experter undrar hur det egentligen står till med tyskarna inför tungviktsmötet med England.

– Jag lovar att vi kommer prestera bättre, säger förbundskapten Joachim Löw på en presskonferens.

Stjärnor att hålla koll på: Raheem Sterling (England) och Kai Havertz (Tyskland).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons