Alstermo på jakt efter ny mittnia

Alstermo har I-N-T-E värvat färdigt inför den allsvenska handbollen. Tränaren Tomas Lundberg har ett önskemål innan truppen är definitivt spikad hos nykomlingarna.
Sport • Publicerad 9 juni 2010

– Jag vill ha en ny mittnia. Jan Hagman är visserligen en bra spelare i den positionen, men som vänstersexa tror jag att Jan är en av allsvenskans främsta. Därför vill jag ha alternativ, funderar Tomas.

Publiken i Grytan kommer att gilla den finske landslagsmannen Hagman. Han är en attitydspelare och varje gång han har gjort mål ser det ut som han avgjort en OS-final.

Allsvenskan vimlar av gamla storheter.

Det känns lite som lilla Alstermo mot övriga Sverige.

Se bara på Djurgårdens IF som tar hjälp av styrelseproffset Bo Lundquist, Djurgårdens fotbolls starke man under guldåren 2002, 2003 och 2005. Djurgården satsar mot SM-guld inom fem år och Hammarby får se upp.

– Det ryktas om att Djurgården har ett sponsoravtal, värt tio miljoner kronor, på gång, vet Alstermotränaren. Vi har just nu varken sett början eller slutet på deras satsning.

Patrick Quinones, vänsternian som vann SM-guld med Alingsås 2009, är en profil i blåränderna.

En annan favorit till seriesegern är Hästö IF med Växjöprofilen Peter "Hedda" Hedin som tränare. I går presenterades ex-proffset Niklas Samuelsson som ny målvakt. 30-åringen kommer närmast från Ahlener i tyska andraligan.

Högernian Markus Sandström och comebackande Christoffer Sevestedt är mycket bra allsvenska tillgångar.

Hallby, Jönköpings stolthet, har ännu presenterat varken tränare eller målvakt. Tobias Olsson, 21-årig målvakt från Eskil, är dock på besök hos klubben, som förlängt med storskytten Victor Skillhammar, som kom från Guif inför förra säsongen.

Ett litet tips. Ska Claes Ribendahl ta tränaruppdraget?

I IFK Ystad kan Jim Gottfridsson, snart 18 år och stjärna i juniorlandslaget, få ett genombrott. Vi som följde juniorernas EM-kval i NCC Arena såg vilken talang Jim är.

HF Kroppskultur har sitt stora namn på bänken i tränaren Martin Frändesjö, ett VM-guld och två OS-silver. I ett ungt Kärra HF finns också en gammal Redbergslidare. Christoffer Eriksson Arpfjord vänder tillbaka efter ett par års spel i elitserien med de vita eleganterna.

Från elitserien kommer O/V Helsingborg med nye tränaren Ian Marko Fog. En 37-åring som har gjort 132 matcher för danska landslaget och spelat proffshandboll i spanska Ciudad Real och tyska Gummersbach, Hameln, samt Nordhorn.

Snackis i Helsingborg. Hur många danskar tar Ian Marko Fog med sig från andra sidan sundet?

Vi fortsätter med Skånelagen.

Stavsten IF har entreprenören Eje Wilör som klubbens starke man utanför banan och presenterade nye tränaren Jimmy Nordström i april. Grannarna IFK Trelleborg ?värvade just Viktor Faltin, 21, från Stavsten och tränaren Denis Bahtijarevic satsar på en ung trupp.

I Stockholmsregionen finns Rimbo HK somkvalade sig upp från division 1 efter massor av mål av bröderna Ken och Jeff Tollbring och IFK Tumba, tvåa i allsvenskan och nämnde Jan Hagmans gamla klubb. I J-EM-kvalet såg vi att Helge Freiman är ett framtidsnamn både i Tumba och svensk handboll.

Kring Göteborgslagen HP Warta och Önnereds HK har det varit tyst. Önnered har en profil i Johan Bergh, svensk mästare med Alingsås, och blir som vanligt att räkna med.

Tomas Lundberg får avrunda genomgången:

– I dagsläget har jag Hästö, Djurgården, O/V, IFK Ystad, Önnered och Tumba där uppe i toppen. Men det kommer att hända en del innan transferfönstret stänger.

Om du får välja en seriesegrare?

– Då säger jag Hästö. De var trea i fjol, de har bra juniorer, de har ett nytänk och de har en bra tränare i Peter Hedin.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.