Annons

Amerikansk basketstjärna fast i Ryssland

WNBA-stjärnan och tvåfaldiga OS-mästaren Brittney Griner är fast i Ryssland efter att ha gripits på en flygplats i Moskva förra månaden.
Basket • Publicerad 6 mars 2022
Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner är fast i Ryssland. Bild från OS-guldmatchen i Tokyo i somras.
Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner är fast i Ryssland. Bild från OS-guldmatchen i Tokyo i somras.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

På lördagen sade ryska tullmyndigheten att man hade hittat cannabisolja för att använda i e-cigaretter i hennes väskor. Innehav som kan ge upp till tio år i fängelse.

Tullen beskrev den gripna som en spelare i USA:s dambasketlag utan att namnge Griner. Men hennes agent Lindsay Kagawa Colas säger att:

Annons

– Vi är medvetna om Brittney Griners situation i Ryssland och håller nära kontakt med henne, hennes juridiska representation i Ryssland, hennes familj, hennes lag samt WNBA och NBA.

– Eftersom det här är en pågående juridisk fråga kan vi inte närmare kommentera detaljerna i hennes fall, men vi kan bekräfta att vi arbetar för att få hem henne, säger Lindsay Kagawa Colas.

Griner, som spelar för WNBA-laget Phoenix Mercury, har de senaste sju åren spelat i Ryssland under WNBA:s vinteruppehåll. Något som flera andra WNBA-spelare också gör. WNBA bekräftade i lördags att alla spelare förutom Griner hade lämnat både Ryssland och Ukraina.

31-årige Griner har tagit två OS-guld med USA och en WNBA-titel med Phoenix.

"Brittney Griner har WNBA:s fulla stöd och vår främsta prioritet är hennes snabba och säkra återkomst till USA," säger ligan i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons