Annons

Andersson: "Den i särklass bäste"

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson hyllar Zlatan Ibrahimovic.
– Det är den i särklass bäste spelaren vi har haft i det här landet, säger Andersson till SVT.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2023
Förbundskapten Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic under träning på Friends arena inför EM-kvalet mot Belgien i mars. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Janne Andersson pratade med Ibrahimovic för ungefär en vecka sedan, men hade ingen förhandsinformation om Milanstjärnans beslut att sätta punkt för karriären.

Men förbundskaptenen blev inte förvånad.

Annons

– Det har ju varit några bekymmersamma år med skador. Zlatan med sin inställning och sin skalle, någonstans så kanske det var dags, säger han till SVT.

"Betytt enormt mycket"

På frågan vad Zlatan Ibrahimovic betytt för svensk fotboll säger Janne Andersson:

– Det är en enorm karriär, han har vunnit många titlar. Som förebild för väldigt många, framför allt invandrarkillar, har han betytt enormt mycket. Dessutom ur perspektivet att kunna träna och vara så väl förberedd så är han ett sånt enormt föredöme som atlet.

Till Svenska fotbollförbundets webbplats säger Andersson:

"Han har bjudit våra landslagsfans på enormt många fina minnen genom åren. Dessutom har jag fått lära känna honom på ett personligt plan och det är en människa som jag respekterar enormt".

Öppnar för ledarroll

Han öppnar för att få in Zlatan Ibrahimovic i en ledarroll i svensk fotboll.

"Jag har tidigare sagt att jag tycker att svensk fotboll ska ta hand om Zlatans enorma erfarenhet och ledaregenskaper på något sätt i framtiden och det tycker jag fortsatt, förutsatt förstås att han själv vill. Men nu har han precis slutat och låt oss vänta så får vi ta den frågan så småningom", säger han.

Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, ställer också in sig i hyllningskören:

"Zlatan Ibrahimovic har skänkt svensk fotboll enormt många oförglömliga ögonblick. Ingen svensk fotbollsspelare har varit i närheten av det som Zlatan gjort för sin idrott och för sitt land. För mig är Zlatans karriär på nivån att det ska ses som ett mästerverk och ett svenskt världsarv"

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons