Annons

Andersson: "Lärt mig hantera trycket"

Sverige står inför en viktig bortamatch mot Österrike i EM-kvalet.
Hur förbundskapten Janne Andersson känner sig?
– Jag har lärt mig att hantera trycket.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2023
Förbundskaptenen Janne Andersson.
Förbundskaptenen Janne Andersson.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige inledde EM-kvalet med en förlust och en seger, 0–3 mot Belgien och 5–0 mot Azerbajdzjan, vilket gör att bortamötet med Österrike, som har två raka segrar, den 20 juni blir extra betydelsefull.

För troligtvis är det just Österrike som är Sveriges främsta utmanare i kampen om gruppens andra slutspelsplats.

"Nära Österrike"

Annons

– Det är rimligt att tro att vi är ganska nära Österrike i en sluttabell och då är kanske den här viktigare än en annan match, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Men det är match tre av åtta. Vinner vi så innebär det inte att vi går till EM, och förlorar vi så är det inte kört heller.

Matchen i Wien får därmed inte att Andersson känna något extra.

– Jag känner ingen press utifrån ett negativt perspektiv. Däremot har jag ett tryck som förbundskapten, en anspänning då det finns stora förhoppningar, förväntningar på herrlandslaget, att vi ska prestera resultat. Det har jag känt av sedan dag ett.

"Aggressivt"

Sverige inleder kvalsamlingen med en träningsmatch mot Nya Zeeland på Friends arena på fredag. Vilka som spelar påverkas av hur Andersson & Co ser på matchen mot Österrike.

– Österrike kommer att vara aggressivt, pressa högt och så vidare. Vad ska vi då ska göra för att kunna lösa det, utifrån att försvara oss bra och hur vårt anfallsspel ska se ut... Vi har flera olika alternativ för att lösa det som känns bra. Jag brukar hålla det här väldigt öppet fram till att man sett träningarna, fått se spelarna i träning och hur det ser ut längre fram i veckan, säger Andersson.

I Ludwig Augustinssons frånvaro är vänsterbackspositionen en. Därför finns Martin Olsson med i truppen, trots att veteranen inte har en ordinarie plats i klubblaget Malmö FF.

– Vi får se hur mycket Martin har i sig. Jag har inte tagit ut något lag i dag, men ska Martin spela litar jag på honom. Han har en erfarenhet som är jätteviktig i den här typen av matcher och han har en pålitlighet i sitt sätt att spela

Ekdal har en känning

En annan spelare som kan skriva erfarenhet på sitt cv är Albin Ekdal. Mittfältsveteranen missade kvalmatcherna mot Belgien och Azerbajdzjan på grund av skada. Ekdal satt på bänken när Spezia förlorade mot Hellas Verona i söndags och fick lämna Serie A.

Enligt Andersson dras Ekdal med en lättare skada. Förbundskaptenen vill inte säga vad det handlar om.

Annons

– Det är ett litet frågetecken kring Albin. Det är ingen jättegrej. Det är en känning och sedan får vi se hur mycket den känningen påverkar. Han spelade inte i söndags och det beror väl på att han inte är helt "hundra". Vi hoppas att han blir det. Vi får undersöka honom när han kommer hit.

– Jag är väldigt intresserad av att ha Albin på planen, men vi får ta det dag för dag. Det är trots allt åtta dagar till match.

Landslaget väljer att träna de kommande tre dagarna på Bosön, mycket för att spara på Friends arenas kritiserade gräs. Även den värmebölja som är på gång påverkar valet av träningsplats.

– Förhoppningsvis svalkar det lite från vattnet, säger förbundskaptenen.

Fakta: Sveriges EM-kval

Sverige inledde kvalet i mars med att förlora mot Belgien, 0–3, och vinna mot Azerbajdzjan, 5–0.

Så här fortsätter kvalet:

20 juni: Österrike (borta) klockan 20.45.

9 september: Estland (b) 20.45.

12 september: Österrike (hemma) 20.45.

16 oktober: Belgien (b) 20.45.

16 november: Azerbajdzjan (b) 18.00.

19 november: Estland (h) 18.00.

De två främsta i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons