Annons

Andersson krossade motståndet trots fall

Ebba Andersson är tillbaka med besked. I skandinaviska cupens tävlingar i Falun krossade hon allt motstånd och vann med över en halv minut, trots ett fall.
Skidor • Publicerad 13 januari 2023
Ebba Andersson vann tävlingarna i Falun i sin comeback efter covid-sjukdom. Arkivbild.
Ebba Andersson vann tävlingarna i Falun i sin comeback efter covid-sjukdom. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En covid-infektion satte krokben för stora delar av Ebba Anderssons säsongsinledning. 25-åringen hann vara med de två första världscuphelgerna, i Ruka och Lillehammer, innan det positiva provsvaret satte stopp.

I stället för att åka Tour de Ski har Andersson tränat på egen hand för att förbereda sig för comeback i världscupen och så småningom VM i Planica i slutet av februari.

Annons

Men först ska formen hittas.

I skandinaviska cupens tävlingar i Falun visade Andersson att hon i alla fall är på rätt spår. Andersson tog en elva sekunder stor ledning redan efter drygt fyra kilometer i det ymniga snöfallet.

Föll i slutet

Anderssons ledning växte i takt med att snöflingorna gick från en lovikkavantes storlek till ett isande snöblandat regn och hon kunde ta en enkel seger.

– Jag tycker att det är ett stabilt lopp, det är många saker som jag gör bra där ute. Sedan är det några grejer som jag kan göra bättre i fortsättningen men absolut en mer än väl godkänd comeback, säger Andersson.

Segermarginalen blev 33 sekunder till Ragnhild Gløersen Haga, men den hade kunnat bli större. Andersson stod nämligen för ett fall ungefär en och en halv kilometer från mål.

– Det var tufft och utmanande, det var ett lite smålurigt före. Sedan i sig är det en ganska krävande bana, säger hon.

VM drar i gång om en dryg månad, innan dess hoppas Andersson få tävla mer.

– För mig kommer det att vara viktigt att få tävla lite. Att få vara mer och mer i den tuffaste zonen, det är det som jag behöver just nu, säger hon.

Nästa tävling blir redan på lördagen då hon för ovanlighetens skull ska köra sprint.

Struligt för herrarna

På herrsidan blev det en norsk uppvisning. Bäste svensk blev Jens Burman som skidade in på 14:e plats efter 13 norrmän. Burman har ännu inte säkrat en plats i den svenska VM-truppen som spikas den 30 januari.

Annons

– Jag är inte stressad. Åker jag bra, det är det jag planerar, då ska jag åka så pass bra så att det är klart. Är det halvdant och att man blir glad av att bara få en plats... sådan är inte jag, säger han.

Det var en dramatisk dag för en annan svensk. I startområdet rådde det total förvirring när Karl-Johan Westberg missade sin starttid. Westberg startade 40 sekunder senare än tänkt och fick därmed ett tidstillägg på lika mycket, han hade därmed inte med täten att göra.

– Allt byggs upp till ett skit som man bara vill glömma, säger han till Expressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons