Annons

Angelica Bengtsson lägger av

Stavhopparen Angelica Bengtsson avslutar karriären, 28 år gammal.
Friidrott • Publicerad 1 november 2021
Angelica Bengtsson under OS i Tokyo, som blev hennes sista mästerskap.
Angelica Bengtsson under OS i Tokyo, som blev hennes sista mästerskap.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blev tolv år i eliten för Bengtsson som slog igenom när hon tog guld i ungdoms-VM 2009. Som senior blev det två medaljer, brons i EM 2016 och inomhus-EM 2015. Hon blev också fyra i VM 2015.

Bengtsson har dessutom satt en lång rad av svenska rekord. Det senaste, 4,80, kom under VM i Doha 2019 efter strulet med stavar, då först en gick av och en annan försvann.

Annons

– Jag är nöjd med den karriär jag har haft. Jag har varit med om väldigt mycket och nått framgångar också, som VM i Peking 2015 där jag kom fyra på 4,70. Sen att nivån höjdes i takt med att jag också blev bättre var ju kanske lite oturligt, men det var kul att få hoppa 4,80 till slut och den upplevelsen jag hade där i Doha – den kommer inte gå att slå, säger hon.

Låtit det landa

OS i Peking i somras, där hon kom på 13:e plats, blev det sista mästerskapet. Hon säger att hon efter OS känt att hon gjort och försökt allt hon kunnat.

– Sen lät jag det ändå landa lite, så jag har väntat ett tag med att ta det slutgiltiga beslutet, säger hon.

En orsak till att karriären avslutas är att hon vill vara kvar i Växjö där hon har nära till familjen och där hon läser fysikprogrammet på universitetet. Men efter att hon brutit med tränaren Peter Widén har hon inte längre något bra tränaralternativ i Småland.

Taggad på civilkarriär

Hon säger också att hon är "sugen på att få starta det riktiga livet".

– Jag har pluggat på universitetet ett bra tag men jag har inte kunnat göra det ordentligt när jag har haft idrotten samtidigt. Så jag är taggad på att få igång det ordentligt och en civilkarriär.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Bengtsson har det nuvarande svenska rekordet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons