Annons

Anställda: Osund kultur på fotbollförbundet

Grabbighet och tystnadskultur råder på Svenska fotbollförbundet, enligt en granskning som gjort. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som själv kritiseras hårt, säger att han "inte känner igen sig" i kritiken.
Fotboll • Publicerad 5 november 2022
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Expressen har intervjuat ett 20-tal nuvarande och före detta anställda på förbundet som samtliga vittnar om osund arbetsmiljö på olika sätt. Tidningen har även tagit del av en medarbetarundersökning som gjorts av förbundet och en del av de frisvar som medarbetarna då kommit med.

Bland frisvaren finns förutom kritik mot förbundet i stort även en hel del hårda ord om generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Expressen rapporterar att en person skriver: "Det är ett väldigt omodernt ledarskap, gammalt sätt att leda. Allt ska passera genom Håkan, folk ska komma och be om lov" och en annan att det inte går att rikta kritik mot Sjöstrand för då finns det "risk för repressalier".

"Måste ta till mig"

Annons

Till Expressen säger Sjöstrand:

– Det är uppenbart att en del har uppfattat mig på ett visst sätt och att jag naturligtvis måste ta till mig av det. De här personerna måste ha rätt till sin uppfattning. Samtidigt måste jag säga att det absolut inte är något jag själv står för eller känner igen mig i.

Sjöstrand säger vidare att han under sina åtta år på Svenska fotbollförbundet tvingats ta tuffa beslut och varit i möten där "personer varit arga, besvikna och ledsna".

Att förbundet skulle vara en plats där tystnadskultur, grabbighet och rädsla för repressalier råder avfärdar Sjöstrand och hänvisar till medarbetarundersökningen där fyra av fem angett att de vågar säga till om de har en avvikande uppfattning i någon fråga.

"Kompisar blir tillsatta"

Förbundet ifrågasätts inte bara internt.

Expressen har även pratat med alla klubbar i herrallsvenskan och damallsvenskan samt högt uppsatta personer inom svensk fotboll, där en majoritet uttrycker samma sak: Bristande förtroende för fotbollförbundets arbete.

"Min bild är att det är kompisar som blir tillsatta på viktiga platser. Förbundet måste spegla samhället i stort på ett bättre sätt. Man behöver se över det för att få en så bra och dynamisk organisation som möjligt", säger en röst från en allsvensk förening till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons