Äntligen blir det allvar för Anton

Efter mer än ett års förberedelser börjar i dag OS-allvaret för Växjös seglare Anton Dahlberg och hans gast Sebastian Östling.
– Jag ser verkligen fram emot seglingarna här i Weymouth, säger Anton.
Sport • Publicerad 2 augusti 2012
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson

Bortsett från den australiska besättningen med Matthew Belcher och Malcolm Page, som imponerat stort senaste tiden, är det svårt att peka ut några riktigt tunga favoriter i 470-klassen.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner i övrigt. Men bortsett från australierna tror jag att britterna Stuart Bithell och Luke Patience kan bli farliga med tanke på hur väderprognosen ser ut för de första dagarnas seglande, säger Dahlberg.

Enligt brittiska meteorologer kommer det att blåsa friska vindar från sydväst åtminstone de tre första tävlingsdagarna.

Det talas om vindhastigheter på mellan åtta och tio sekundmeter.

Dagens första race avgörs dock inne i en bukt nära land. Allt för publikens skull.

– Där är det ganska platt vatten och lite trixiga vindar. Det borde gynna oss, säger Anton.

Dagens andra lopp kommer däremot att seglas längre ut från land på öppet vatten.

– Detta är en lång regatta som kommer att bjuda på en mängd olika utmaningar. Det lär bli massor av olika banor och faser, säger Anton.

Vad är viktigast för er att tänka på?

– Att göra allt så enkelt som möjligt, men samtidigt segla offensivt. Det gäller att söka fria linjer och hålla sig kall.

Hur är det med formen?

– Den har varit lite blandad och vi har kanske inte fått några helt perfekt kvitton, men på ett OS kan allt hända. Detta blir helt klart den mest spektakulära tävling jag seglat.

– Jag var förresten med på OS-invigningen i fredags och bara det var häftigt värre.

Har allt praktiskt fungerat bra inför dagens tävlingsstart?

– Absolut. Vi har blivit väl omhändertagna och det är lätt att fokusera enbart på det man ska göra. Nämligen att segla så snabbt som möjligt. På många sätt kan man säga att vi i första hand kommer att tävla mot oss själva.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.