Äntligen fick Växjö DFF jubla – säsongens första seger kom i cupderbyt

En av Växjö DFF:s tre finska spelare, Juliette Kemppi, gjorde målet i söndagens 1–1-match mot Häcken och satte segermålet i onsdagskvällens cupderby mot IFK Kalmar.
Kalmar • Publicerad 29 september 2021
Efterlängtat kramkalas. Växjö DFF:s spelare är helt utan seger i allsvenskan den här säsongen men på onsdagskvällen gick Växjö vidare i cupen efter 3–2-seger borta mot IFK Kalmar.Foto: Henrik Eriksson
Matchfakta

IFK Kalmar-Växjö DFF 2–3 eft förl (1–1)

Mål: 0–1 (28) Nellie Karlsson, 1–1 (43) Tabby Tindell, 1–2 (52) Elin Nilsson, 2–2 (73) Amanda Persson, 2–3 (111) Juliette Kemppi.

Utvisning: Klara Rybrink, IFK Kalmar (81).

Publik: 88.

Två gånger tog Växjö ledningen. Två gånger kvitterade IFK Kalmar. Men i förlängningen satte Juliette Kemppi segermålet, 3–2, för sitt Växjö DFF.

– Vi gör en helt okej insats. Spelar med många tjejer som inte fått så mycket speltid under året och flera gör det jättebra - som Hilda Gahnsby Dahl och Tilde Johansson, säger Växjötränaren Stefan Karlsson.

Växjös startelva: Vera Varis – Emilie Henriksen, Winonah Heatley, Elin Karlsson, Nellie Karlsson – Andreas Mist Palsdottir, Hilda Gahnsby Dahl, Tilde Johansson – Amanda Johnsson Haahr, Mimmi Strömgren, Elin Nilsson.

– Vi skapar tillräckligt med chanser för att vinna med tre, fyra mål. Segern satt långt inne. Jag tror vi har fem i ribban och tre hundraprocentiga lägen som deras målvakt göra fantastiska räddningar på. Detta hade kunnat avgjorts betydligt tidigare än efter förlängning. Men tur att det inte gick till straffar i alla fall, påpekade Karlsson.

Nellie Karlsson skarvade in 0–1 på ett Tilde Johansson-avslut. Men Tabby Tindell kvitterade strax före pausvilan.

Tidigt i andra halvlek placerade Elin Nilsson in 1–2-målet i bortre gaveln efter ett bra anfall. Återigen kvitterade dock IFK Kalmar, före detta Växjö DFF-spelaren Amanda Persson satte 2–2-målet efter 73 minuter.

Hemmalagets Klara Rybrink fick rött kort i 81:a minuten (frilägesutvisning) och i förlängningen satte alltså Växjös Juliette Kemppi segermålet.

Men Växjö borde vunnit med större siffror.

– Ett tag höll vi på och missa och missa och missa... Det kändes som risk för hjärtstillestånd, säger Stefan Karlsson.

Växjö gjorde ett antal byten, men inga var föranledda av skador vilket var viktigt inför helgens ödesmättade bortamatch mot AIK.