Annons

Askou ny tränare i Göteborg: "Stolt och glad"

IFK Göteborg har gjort klart med en ny huvudtränare. Det blir dansken Jens Berthel Askou.
– Jag är stolt och glad och spänd över att vara här, säger han.
Fotboll • Publicerad 7 juni 2023
Jens Berthel Askou blir IFK Göteborgs nya huvudtränare.
Jens Berthel Askou blir IFK Göteborgs nya huvudtränare.Foto: Adam Ihse/TT

Nyheten meddelades på en pressträff på Kamratgården. Jens Berthel Askou har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 3,5 år och tar därmed över efter den tillfälliga tränarlösningen Alexander Tengryd och William Lundin som nu återgår till att vara assisterande tränare.

– Det är en fantastisk möjlighet för mig. Potentialen här är enorm. Historien talar för sig själv och du kan känna atmosfären när du kommer hit, säger han.

Annons

IFK Göteborg sparkade den tidigare huvudtränaren Mikael Stahre bara några veckor före den allsvenska premiären. Och våren har därefter varit tung med endast sju inspelade poäng på elva matcher. Med Jens Berthel Askou hoppas klubben vända på den dystra trenden.

– Vi har haft två huvudtränare under en interimsperiod som jag tycker har gjort ett utifrån förutsättningarna gott arbete. Men det är dags att få en tydlighet i vem som ska leda IFK Göteborg framåt, säger klubbens tekniske direktör Ola Larsson.

Ska spela modigt

Askou kommer närmast från danska Horsens och åkte där ur den danska högstaligan så sent som för några dagar sedan. Dessförinnan var 40-åringen tränare för Torshavn på Färöarna.

Av klubbföreträdare beskrivs dansken som en ambitiös pådrivare med en tydlig ledarstil. Själv menar Askou att han vill att hans lag ska spela modigt.

– Vi ska spela med högt tempo och ta mycket initiativ, med boll och utan boll. Vi ska inte bli för passiva, men det betyder inte att vi ska pressa högt hela tiden, ibland måste man kunna vara kompakta.

Samtidigt är Jens Berthel Askou medveten om IFK Göteborgs prekära tabellsituation. Därför är fokus här och nu på att vinna matcher.

– Tuffa tider händer alla lag. Det kortsiktiga målet är att göra mål och ta poäng och sedan ska laget byggas över tid, säger Askou.

Första matchen mot Sirius

Enligt IFK Göteborg tekniske direktör Ola Larsson var dansken den främste kandidaten av 30 tränarnamn som togs fram åt klubben av ett danskt rekryteringsbolag.

– I fotbollsvärlden kan man tycka att det är konstigt att man går utanför sitt nätverk för man är sitt nätverk. Men jag tror man behöver ändra på det. Vi behöver utgå från kompetens, inte vilka man känner. Det känns väldigt bra, säger Ola Larsson.

Söndagens bortamatch mot Sirius blir Jens Berthel Askous första som huvudtränare.

Fakta: Senaste tränarna i IFK Göteborg

2023-: Jens Berthel Askou

2023: Alexander Tengryd och William Lundin

2021–2023: Mikael Stahre

2020-2021: Roland Nilsson

2018–2020: Poya Asbaghi

2015–2017: Jörgen Lennartsson

2012–2014: Mikael Stahre

2007–2011: Stefan Rehn/Jonas Olsson

2006: Kjell Pettersson

2004–2006: Arne Erlandsen

2003–2004: Bosse Johansson

2002–2002: Roger Gustafsson

1999–2002: Stefan Lundin

1998–1999: Reine Almqvist

1996–1998: Mats Jingblad

1990–1995: Roger Gustafsson

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons