Asllani: Vi är ett av världens bästa landslag
På Nathalie Björns högra fot sitter en tatuering.
"Em guld" står det.
Den handlar inte om fjolårets Europamästerskap.
– Nej, den är från EM 2015 med F19. Den här har suttit här sedan dess, säger Evertonbacken.
Det var annars ett självsäkert svenskt landslag som kom till EM i England förra sommaren. Efter OS-silvret året före var guld den självklara målsättningen, men drömmen tog slut i och med 0–4-smällen i semifinalen mot hemmanationen.
Inför VM-premiären mot Sydafrika den 23 juli är de blågula spelarna inte lika offensiva.
– Det hade varit löjligt om vi hade sagt ”vi tänker inte ta medalj”, efter att ha tagit ett OS-silver och ett VM-brons. Bara för att ta ner pressen. Jag tycker att vi med all rätt gick ut och sade det, säger Björn.
– Inför det här mästerskapet känns det inte som samma sak, inte utifrån heller. Det känns inte som att det är samma press.
Det finns dock spelare som inte har ändrat sig kring vad som krävs för att de ska lämna mästerskapet nöjda.
– Guld, säger Kosovare Asllani utan att tveka.
Hattigt EM
Milanmittfältaren medger att fjolårets guldpress kan ha påverkat prestationen. Men nu är hela truppen redo, tror hon.
– EM blev tyvärr lite hattigt för oss. I ett mästerskap måste man ha varje detalj med sig. Vi råkade ut för lite sjukdomar och skador, sådant som påverkar gruppen. Men när man tänker till det mentala, att ha en guldstämpel, så tror jag att folk kanske inte var lika bekväma inför det mästerskapet. Men att de kommer att vara mer bekväma inför det här mästerskapet. För vi är ett av världens bästa landslag och det har vi varit de senaste åren.
Skador oroar
Andra tar ner förväntningarna. Fridolina Rolfö, Barcelonastjärnan som ska leda den svenska offensiven, är osäker på var laget står.
– Jag har förhoppningen att vi kan ta oss långt men vi måste vara realistiska också och ser hur det har sett ut. Vi har haft mycket skadade spelare under året och där har vi absolut en nackdel, säger Rolfö.
TT: Var det mer självklart att sikta på guld i fjol när ni inte hade den här skadebakgrunden?
– Ja, det skulle jag nog säga. Och också att vi hade OS i ryggen. Det gjorde att vi hade en väldigt bra känsla inför förra årets mästerskap.
VM-finalist väntar
De flesta verkar överens om att årets VM blir det jämnaste någonsin sett till fajten om medaljerna. För svensk del väntar av allt att döma en saftig utmaning redan i en eventuell åttondelsfinal, då någon av VM-finalisterna från 2019, USA och Nederländerna, lär stå för motståndet.
– Det känns som att det är mer öppet än någon annan gång. Vi åker dit för att vinna helt klart, men det känns som att det är lite oklar status på toppnationerna, det är svårt att tippa, säger Arsenalanfallaren Lina Hurtig.
Zecira Musovic, Stina Blackstenius, Amanda Ilestedt och Rebecka Blomqvist är andra spelare som pratar om VM-guldet som en dröm, men att det också krävs en perfekt insats för att nå hela vägen.
Linda Sembrant, mittbacken som debuterade i A-landslaget redan 2008, har drömt om den där mästerskapstiteln längre än de flesta. Är det nu det sker?
– Vi vill alltid vinna, så är det. Men tittar man på det här VM:et kontra för åtta år sedan, då kunde man på en hand säga att ”de här slåss om guldet”. I dag får du räkna på två händer, för så pass bra är fotbollen nu, säger Sembrant.
Fakta: Alla VM-medaljörer
2019 (i Frankrike): Guld: USA. Silver: Nederländerna. Brons: Sverige.
2015 (Kanada): Guld: USA. Silver: Japan. Brons: England.
2011 (Tyskland): Guld: Japan. Silver: USA. Brons: Sverige.
2007 (Kina): Guld: Tyskland. Silver: Brasilien. Brons: USA.
2003 (USA): Guld: Tyskland. Silver: Sverige. Brons: USA.
1999 (USA): Guld: USA. Silver: Kina. Brons: Brasilien.
1995 (Sverige): Guld: Norge. Silver: Tyskland. Brons: USA.
1991 (Kina): Guld. USA. Silver: Norge. Brons: Sverige.