Åtgärdspaket väntar i Öster

Efter 0–0 mot Gais på Gamla Ullevi håller Öster på att bli oavgjorda Öster. Inget lag kryssar så ofta i superettan och det avspeglar sig negativt i tabellen.
Öster är i starkt behov av treor och åtgärdspaket sätts nu in i både kanslilokaler och träningsplaner.
Sport • Publicerad 16 juni 2014

I klubbens rådande backkris kom ännu ett dråpslag före Gais-matchen. Patrik Bojent hade insjuknat och bland avbytarna hade Öster bara Johan Andersson i den positionen.

När transferfönstret öppnar den 15 juli kommer Öster att ha prio ett på att värva en försvarsspelare och en anfallare.

– Det finns också möjlighet att vi lånar en spelare med option på att köpa loss denne. I det fallet handlar det om spelare från de stora klubbarna. Det är bara storklubbarna i dagens läge i svensk fotboll som har ekonomi för att ha breda trupper, säger klubbchefen Jens Magnusson.

Varje dag får Jens och medhjälparna telefonsamtal och e-post från agenter runt om i världen som vill sälja in spelare.

– Det finns väldigt många fotbollsspelare i världen... Men vi vet vilka agenter som vi seriöst kan jobba med.

Spelmässigt var lördagsmatchen jämn mellan två lag med stukat självförtroende. Det låg liksom i luften att matchen skulle sluta 0–0 och det blev målvakternas match. Gais Tommy Vaiho och Östers göteborgaren Alexander Nadj gjorde vardera några svettiga räddningar.

Östertränaren Roberth Björknesjö vet vad han ska jobba med närmaste tiden.

– Vi måste repetera grunderna och vi måste få in bollen bakom motståndarnas backlinje. Vi måste lägga kraften på anfallen istället för att lägga kraften på att ta 60 meters löpningar hem för att klara ut omställningar vi åkt på.

Gais var trots allt en ganska svår bortamatch. Dels hade klubben fått en nytändning genom att den erfarne Örebrotränaren Peo Ljung blivit klar och dels hade laget fått tillbaka nyckelspelaren Joel Johansson. Plus att debutanten Emil Eliasson var en positiv överraskning.

Gais stöttades i 90 minuter av de flesta bland de 2 509 på läktarna.

– Vi startade svagt och kom fel i positionerna, men efter 20 minuter tog vi över. Vi hade en trippelchans (Alexander Henningsson) som sticker ut och vi borde fått mål där som frukt när vi var inne i en bra spelperiod, analyserar Roberth Björknesjö.

– I andra har vi ett par dunderchanser (Alhaji Gero) i slutet, men å andra sidan gjorde Alexander Nadj en fantastisk räddning på ett hårt Gais-skott. Det mest glädjande var ändå att vårt försvarsarbete varit bra i två matcher på raken.

Kjell Pettersson, som ledde Gais för sista gången som huvudansvarig, var liksom Bjärknesjö halvnöjd.

– Vi började bra under de första 25 minuterna, trots att vi stuvat om i laget. Det var en jämn och bra tillställning, men vi har svårt med målfabrikationen. Det visades även mot Öster, säger Kjell Pettersson.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.