Avgörande mot Askim

Nu är det klart hur BTK Frej Växjös kval till Pingisligan kommer att se ut. Askims BTK kommer att stå för motståndet i ett dubbelmöte.
Sport • Publicerad 24 mars 2010

Egentligen skulle Carlstad BTK, som kom trea i Superettan, också delta i kvalet. De bestämde sig dock för att dra sig ur. Något som innebär att Frej och Göteborgslaget Askim gör upp om en plats i finrummet. Frej kommer att inleda hemma. Exakt matchdatum är inte spikat, men det blir antingen påskdagen eller annandag påsk. Returen spelas i Göteborg den 20 april, drygt två veckor senare.

– Lite lång väntan mellan matcherna tycker vi, men det är på grund av att Carlstad skulle ha varit med från början, och att Askim inte vill ändra datum. Men det är inget vi kan göra något åt, säger tränaren Markus Sjöberg.

Förutsättningarna är lite annorlunda än vad som har varit under säsongen. Under kvalet kommer exempelvis matcherna spelas i bäst av fem set. Man kommer heller inte spela ut alla fem individuella matcher, utan när ett lag har nått tre segrar, är matchen slut. Om det nu skulle bli sådan dramatik att Frej vinner hemma med 3-1, för att sedan förlora med samma siffror på bortplan. Då blir det seträkning som avgör.

– Alla set kommer att bli sjukt viktiga, konstaterar Markus Sjöberg.

Vad vet ni om Askims BTK?

– De har en riktigt bra kines i laget. Han slog bland annat Jörgen Persson i Värendsspelen och har 26-0 i kvot i Superettan. Det blir en svår nöt att knäcka, även om killarna absolut har chansen. De övriga två i laget tycker jag däremot att alla i vårt lag ska slå.

Kvalet är viktigt på många sätt för Frej Växjö. Om det inte blir nytt kontrakt finns risken att talangerna Andreas Törnkvist och Joachim Bachstätter lämnar klubben.

– De vill ju spela så högt upp som möjligt i seriesystemet, så det skulle jag ha förståelse för. Men om vi hänger kvar, vilket vi ska göra, då stannar de kvar, säger Sjöberg.

För Joachim Bachstätter är inte det viktigaste om det blir spel i Pingisligan eller Superettan.

– Det viktigaste för mig är hur träningsgruppen ser ut och att jag kan utvecklas på bästa möjliga sätt. Om vi nu åker ner till Superettan vore det inte hela världen, även fast jag tror vi kommer klara kvalet.

– Om "Törna" lämnar klubben så krävs det nog att klubben tar in en jämnbördig spelare, annars lämnar nog jag också. Men mitt förstaval är utan tvivel att stanna i Frej.

Andreas Törnkvist har redan fått erbjudanden från fyra klubbar i Pingisligan, och erkänner att det är lite lockande.

– Klart att det är roligt och lockar lite grann, fast nu ligger allt fokus på att säkra kontraktet med Frej.

"Törna" har dock bilden inför nästa säsong tämligen klar för sig.

– Åker vi ut, så måste vi få in fler och vassare spelare i träningsgruppen. Hänger vi kvar spelar inte det lika stor roll, då får man riktigt bra matcher i Pingisligan. Eftersom vi bör slå Askim så talar det för att jag stannar i klubben.

Kenny Wiis
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.