Annons

Axnér: "Känns ju inte helt rättvist"

Vägen till en VM-semifinal är benhård för de svenska handbollsdamerna.
När rankningssystemet sattes ur spel hamnade en hel drös av toppnationer på Sveriges slutspelshalva.
Handboll • Publicerad 4 november 2021
Sverige och förbundskaptenen Tomas Axnér får en tuff resa för att nå en semifinal i damernas handbolls-VM i Spanien i december.Foto: Johan Nilsson/TT

Några dagar efter lottningen av grupperna till handbolls-VM i Spanien, som avgörs 1–19 december, blev det känt att Internationella handbollsförbundet (IHF) ändrat i strukturen kring slutspelsträdet.

En ändring som gör att topp sex i sommarens OS – Frankrike, Ryssland, Norge, Sverige, Nederländerna och Montenegro – hamnar på samma halva och kan ställas mot varandra i kvartsfinal.

"Inte varit jättenöjd"

Annons

– Den känns ju inte rättvist. Samtidigt är det kanske de högst rankade länderna du borde ställa den frågan till. Vi är rankade i andra seedningspott och kan inte påverka det på samma sätt, men jag hade ju inte varit jättenöjd om jag hade tränat någon av de högst rankade lagen och hamna i så svåra möjliga kvartsfinaler, säger Tomas Axnér till TT.

Exempelvis Danmark – som missade OS – och värdnationen Spanien (VM-tvåa 2019) återfinns på den andra halvan och får möta övriga toppnationer först i en semifinal.

– Tittar man på den andra sidan är det ju betydligt enklare att ta sig fram, säger Axnér, som ledde damlandslaget till dess bästa OS-placering genom tiderna när Sverige blev fyra i Tokyo i somras.

Förklaringen från IHF var att det skulle skapa "mindre stress och mindre logistik" när landslagen ska resa mellan olika spelorter, skriver förbundet till danska TV2.

– Logistik, resor och covid-19 var väl en parameter. Sedan är det att väl att värdnationen också kan lägga sig på vilken halva man vill ligga på, säger Axnér.

TT: Är det bra för handbollen rent generellt att det blir så här?

– Man kan ju undra när man tittar på det utifrån om varför har vi ett rankningssystem? Det var ju samma i Japan att de kunde välja vilken sida de ville ligga på i ett OS. Det känns ju inte helt rättvist och jag vet inte exakt hur det går till i andra sporter, men det är klart att ett rankningssystem är ett rankningssystem och borde gälla i lottningen, tycker jag.

För Sveriges del innebär det en eventuell kvartsfinal mot finallagen i OS – Frankrike eller Ryssland, trean Norge kan bli motståndare redan i mellanrundan. Nederländerna och Montenegro möter Sverige i det första gruppspelet respektive i mellanrundan.

"Göra ett jäkligt bra försök"

TT: Vad blir en rimlig målsättning för er i VM?

– Har man en gång varit fyra i världen (OS) och lyckats vet man att det är möjligt, även om det krävdes väldigt starka prestationer och några överraskande segrar, säger Tomas Axner och fortsätter:

Annons

– Den vetskapen har vi med oss in, men vi vet samtidigt att vi måste slå lag som antingen Norge (mellanrundan), Frankrike eller Ryssland för att ens ta oss till en semifinal. Det är ingenting som man bara kan beställa och jag tycker inte att man kan kräva det av oss, men med det sagt så är det klart att vi ska göra ett jäkligt bra försök.

Fakta: Handbolls-VM i Spanien

Handbolls-VM för damer avgörs 1–19 december i Spanien. Spelorter är Castellón, Granollers, Llíria och Torrevieja.

Format: Åtta fyrlagsgrupper där de tre bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena. I mellanrundan skapas fyra sexlagsgrupper och de två bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

Följande grupper slås ihop i mellanrundan: grupp A och B, grupp C och D, grupp E och F samt grupp G och H.

I kvartsfinalerna möts lagen från grupp A/B och C/D på den ena halvan. På den andra halvan av slutspelsträdet möts lagen från grupp E/F och G/H.

Kvartsfinaler, semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Granollers.

Grupp A (Granollers): Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien

Grupp B (Llíria): Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen

Grupp C (Castellón): Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran

Grupp D (Torrevieja): Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan

Grupp E (Llíria): Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien

Grupp F (Granollers): Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville

Grupp G (Castellón): Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay

Grupp H (Torrevieja): Spanien, Österrike, Argentina, Kina

Sveriges tre gruppspelsmatcher:

Fredag 3 december: Uzbekistan (klockan 20.30)

Söndag 5 december: Puerto Rico (15.30).

Tisdag 7 december: Nederländerna (20.30).

Källor: Handbollslandslaget.se, ihf.com

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons