Annons

Backklippan som toppar assistligan

Förra säsongen stod Rhett Rakhshani för flest målpassningar i Växjö Lakers med sina 25.
I år har Robert Rosén inlett med fyra assister på fem matcher och delar den interna passningsligan med – Niclas Lundgren.
– Kul att kunna bidra offensivt också, säger backklippan.
Sport • Publicerad 27 september 2014
DRAGARBILDNiclas Lundgren och Cory Murphy bildar ett solitt backpar i Växjö Lakers.
DRAGARBILDNiclas Lundgren och Cory Murphy bildar ett solitt backpar i Växjö Lakers.Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Niclas Lundgren har aldrig gjort något större väsen av sig i några poängligor och det är heller inte hans primära uppgift. Det som fick Växjö Lakers att värva honom från Västerås 2012 berodde i första hand på hans solida spel i den egna zonen.

Ett spel Lundgren konsekvent utövat på en så pass hög nivå att förbundskaptenen Pär Mårts tog ut honom i Tre Kronor förra året och som fick Växjö Lakers att förlänga kontraktet med ytterligare två år mitt under pågående säsong i fjol.

Annons

Hittills har Lundgren spelat sju landskamper och han har inget emot att dra på sig den gulblå tröjan igen.

– Det är inget jag går och tänker på. Såklart jag skulle vilja vara med, det är en stor ära och en extra bonus att spela i Tre Kronor, säger den vältränade 24-åringen vars kontrakt med Lakers sträcker sig över 2016.

Att han är vältränad speglar inte minst av sig på att han inte missat en enda match under sina två säsonger i Lakers.

2012/2013 noterade Niclas Lundgren fem assister på 55 matcher. Förra säsongen blev det två målpass och även ett mål på 55 matcher och i slutspelet ytterligare en assist.

I år har den skridskoskicklige backen inlett säsongen med fyra assister på fem matcher. Alla har tillkommit efter skott från backplats som har styrts i mål.

– Riktigt kul att kunna bidra offensivt också. Jag har ingen riktigt bra förklaring på varför det har blivit så och det handlar väl om lite flyt också. Jag sköt nog lika mycket förra året, men nu har det funnits spelare där och styrt in puckarna. Kanske har jag börjat skjuta lite lösare så dom hinner se pucken, skämtar Lundgren.

Inledningsvis har Niclas Lundgren bildat backpar ihop med Cory Murphy, som är den av de två som uteslutande utmanar i offensiv riktning och avlossar stora bössan.

– Det funkar bra tycker jag. Han är väldigt skicklig med pucken och offensiv, men han är också smart i egen zon, säger Lundgren som tycker att Lakers står sig starkt på backsidan med nyförvärven Teemu Laakso och Eric Martinsson (samt Calle Rosén som är utlånad till Rögle).

– Teemu är riktigt bra defensivt och har ett jättebra skott och Martinsson är en väldigt smart och skicklig spelare. Jag tycker vi har en riktigt bra backbesättning och fått ihop hela laget bra. Stora delar av matcherna har vi spelat bra, men sen har vi också haft lite dippar, som vi givetvis vill jobba bort, säger Lundgren som varit inne på isen när Lakers gjort åtta mål och släppt in två.

Därmed har han sex i plus/minusstatistiken, vilket är bäst i laget och genererar en topplacering i hela SHL.

Annons

– Man ska inte stirra sig blind på statistik, men givetvis är det positivt, säger Lundgren som snittat drygt 20 minuter per match.

I kväll, när Luleå kommer på besök i Vida Arena, lär inte lagledningen ge honom någon extra vila. Lakers är obesegrat under ordinarie tid, men Luleå har inlett säsongen ännu starkare och har fem segrar av fem möjliga.

– Det är ett hårt jobbande lag med fart och flera fysiska spelare. De har bland annat fått in Jonathan Granström från Brynäs och Abbottbröderna är alltid tuffa att möta. Jag tror det blir kamp och lite ställningskrig. Det gäller att vi möter upp med samma fart som Luleå och inte står stilla och bli överraskade.

Assistligan i Växjö Lakers

1) Niclas Lundgren, 4

1) Robert Rosén, 4

3) Tuomas Kiiskinen, 3

4) Cory Murphy, 2

4) Noah Welch, 2

6) Alexander Johansson, Jani Lajunen, Eddie Larsson, Patrik Lundh, Ville Varakas, 1.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons