Bäckström målskytt – men usel i tekningarna

Washingtons center Nicklas Bäckström toppar klubbens interna mål-, assist- och poängliga. Sämre går det med tekningarna – och det blev en ny förlust mot Pittsburgh.
Ishockey • Publicerad 15 februari 2021
Nicklas Bäckström gjorde ett av målen i Washingtons förlustmatch mot Pittsburgh.
Nicklas Bäckström gjorde ett av målen i Washingtons förlustmatch mot Pittsburgh.Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Sju mål, elva assist och arton poäng. Nicklas Bäckströms facit sedan säsongsstarten är bäst i Washington. I matchen mot Pittsburgh kom det senaste målet, en 4–3-reducering med drygt två minuter kvar av andra perioden, som gav gästerna från huvudstaden hopp inför sista.

"Det var tur"

Nicklas Bäckström lyckades fånga upp en halvlyckad passning från Aleksandr Ovetjkin framför motståndarmålet i duell med Pittsburghs Jevgenij Malkin, och slog in pucken med baksidan av klubbladet.

– Jag såg bara att pucken låg där mellan hans (Malkins) ben, så jag försökte bara att få tag på den och få in den i mål. Det var tur, beskriver Bäckström efter matchen.

Washingtons hopp om kvittering grusades först med närmare minuten kvar av matchen, när Zach Aston-Reese utökade Pittsburghs ledning, och endast 14 sekunder senare fastställdes slutresultatet av Sidney Crosby till 6–3.

Pratat om tekningarna

Även om Bäckström har fin poängproduktion så ser det desto risigare ut i tekningscirkeln. Endast två vunna tekningar av sexton mot Pittsburgh, vilket ger ett uselt genomsnitt på 12,5 procent vunna tekningar i matchen.

Det var sämst av alla som tog tekningar för Washington, men även Nic Dord, Lars Eller och Jevgenij Kuznetsov förlorade fler än hälften.

– Vi har pratat om det i omklädningsrummet, man försöker att ändra på saker och ting. Och i bland tänker man för mycket, förklarar en munskyddsbeklädd Bäckström vid presskonferensen efter matchen.

Han beskriver känslan som liknande när man som spelare inte lyckats göra mål på länge.

– Men jag vet personligen att jag måste vara bättre där, men i bland sitter det mer i huvudet än något annat, så jag hoppas att det kommer, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.