Annons

Båstad förlorare på Sveriges DC-seger

Sveriges seger mot Ryssland i Davis Cup kan få svåra konsekvenser för sommarens tennisfester i Båstad. Två stora frågetecken finns just nu; var ska DC-kvarten spelas och orkar Robin Söderling med juli månads jätte-program.
Sport • Publicerad 8 mars 2011

Den stora snackisen just nu är var ska kvartsfinalen mot Serbien spelas andra veckan i juli.

Sverige har bara ett större permanent tennisstadion utomhus, det i Båstad, men den arenan är under DC-kvarten uppbokad av WTA-tävlingen Swedish Open. En tävling som i år har danska världsettan Caroline Wozniacki som dragplåster.

Annons

Wozniacki får ursäkta. Jämfört med Båstads damturnering är en kvartsfinal i Davis Cup mellan Sverige och Serbien betydligt hetare. Anledningen är främst att nationerna har världstopparna Robin Söderling och Novak Djokovic. En världstrea mot en världsfyra på svensk mark är inte svensk publik direkt bortskämd med.

Kommer Växjö att vara med i bilden som arrangör av godbiten?

– Nej, vi är inte aktuella. Vad jag vet har ingen förfrågan från förbundet gått ut till klubbarna och vi kan inte ta ett sådant stort arrangemang. Juli är fel tid och vi har ingen arena, svarar Växjö TS-ordföranden Åke Magnusson.

Mycket talar för att DC-kvarten spelas i närheten av Båstad. Här finns tennis-Sverige samlat och det finns tre alternativ till spelplatser, Halmstad, Helsingborg och Falkenberg. De senare har ju ett mindra permanent stadion som bland annat huserat Fed Cup-matcher.

Att bygga upp läktare vid Drivan-området, vid infarten till Båstad, och spela DC samtidigt som damturneringen kan vara en annan, men mindre trolig, lösning.

I nästa fas kommer valet av underlag. Med tanke på Joachim "Pim-Pim" Johanssons spel bör inte Sverige välja grus. Därför kan kvartsfinalen mycket väl spelas inomhus - mitt i sommarvärmen.

Skulle Robin Söderling gå långt i Wimbledon lär han knappast orka spela både Davis Cup och Swedish Open.

Inte ens en järnman som Robin kan göra sig själv rättvisa med spel över fem set på Londongräs, sedan omställning till okänt underlag över fem set i Davis Cup, och ny omställning nästföljande vecka som toppseedad på grus i Swedish Open i Båstad.

Många frågor vill ha svar.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons