Bättre betalt än i Växjö...

På söndag kan Robin Söderling vinna elva miljoner kronor på Stade Roland Garros centercourt. Robin är redan garanterad hälften av den summan för sin finalplats mot Rafael Nadal i öppna franska mästerskapet.
Sport • Publicerad 5 juni 2010

Tiderna förändras.

1999 vann den då 15-årige Robin Söderling Euro Accident Tennis Open i Strandbjörkshallen. Han visade stolt upp prischecken på 3 000 kronor i form av resecheck...

Robin fick också pokal och blommor med sig hem till Tibro.

Tävlingen blev ett stort utropstecken för hemmaspelaren Mårten Lundberg som gick till final. Visserligen var Mårten två år äldre än söndagens Parisfinalist, men Robin Söderling vann ändå med 7–5, 7–5.

I Växjö TS klubbtidning Serven hyllades Robin på samma vis som världspressens utsända reportrar i Paris gör drygt tio år senare.

Serven skrev bland annat: "Stortalangen Robin Söderling är bara 15 år, men har redan mycket tävlingserfarenhet. Robin har imponerat fram till finalen".

Det är ganska få besök som Robin gjort i tennis-mekkat Växjö genom åren. Senast var när han spelade för GLTK i elitserien i Strandbjörkshallen.

Under ett samtal med Robin Söderling i Båstad 2009 glider vi in på forna tennisfabriken Växjö TS.

Hade du någon förebild bland alla Växjöproffsen?

– Egentligen alla. När jag växte upp fanns det så många otroligt bra svenska spelare. Jag valde som liten att aldrig ha idoler, men jag kollade tennis hela tiden på tv och live i Swedish Open, svarar Robin.

– Inte konstigt att jag fastnade för Växjö eftersom jag var grymt intresserad av själva spelet. Alla svenskarna var ju från Växjö på den tiden...

Nu är han världsstjärna själv.

Och på god väg att bli svensk tennis fjärde störste efter legendarerna Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.