Annons

Beskedet om Lakers Ladies rör upp känslorna

Beskedet att Växjö Lakers inte tillåter sitt damlag att kvala har rört upp känslorna. Vår sajt smp.se, som avslöjade nyheten i går, har översköljts med kommentarer. Både negativa och positiva.
Inte heller från politiskt håll har reaktionerna låtit vänta på sig.
– Jag tycker hjärtligt illa om att den här historien upprepar sig, säger Carin Högstedt (V).
Sport • Publicerad 8 mars 2011

I måndags nåddes spelarna i Lakers Ladies av beskedet att de stoppas från kvalspel till högsta serien för andra året i rad, med motiveringen att det saknas pengar.

– De pengar som skulle­ krävas för att ha ett lag i riksserien finns inte, i förhållande till intresset, säger Växjö Lakers vd Lars Håkansson.

Annons

Samtliga politiska partier i kommunfullmäktige ställde sig bakom beslutet att ge Växjö Lakers 17,5 miljoner i årligt drift­bidrag för den nya ishockeyarenan, men de tre oppositionspartierna S, V och MP ville ställa krav på Växjö Lakers för att undvika att samma historia med damlaget skulle upprepas.

”Växjö Lakers ska redovisa en plan för hur man avser att stärka sin tjej- och damverksamhet. Planen ska innehålla hur man avser att jobba med medlemsvärvning, ekonomi och träningsmöjligheter. Föreningen förbinder sig också att inte hindra sitt damlag att kvala och avancera i seriesystemet”, stod det bland annat att läsa i den skrivning S, V och MP ville ha med i uppgörelsen.

– Man kan inte villkora på det sättet med bidrag till en arena, säger kommunstyrelsens ord­förande Bo Frank (M) som tillsammans med övriga företrädare för allianspartierna i majoritet röstade ner oppositionens yrkande.

– Jag är inte insatt i detaljerna, men jag tycker det är olyckligt att vi får samma följetong i år igen. Men det är en fråga­ för Växjö Lakers och inte kommunen, säger Bo Frank.

Carin Högstedt är besviken på Växjö Lakers agerande.

– Jag trodde att jag hade fått in förra årets artikel när jag läste på internet. Det här bekräftar att oppositionen hade rätt när vi ville skriva in jämställdhetskrav i samband med att vi beviljade bidraget, medan de borgerliga ville ha en dialog med Lakers i stället, säger Carin Högstedt.

På nästa fullmäktigemöte, på tisdag, kommer hon att ta upp ärendet och eventuellt skriva en motion.

Ska politiker lägga sig i hur föreningar sköter sin verksamhet?

– Det tycker jag, till en viss gräns. Kommunen ska ha höga krav när det gäller mångfald och där ingår också jämställdhet, när det gäller att bevilja bidrag. Sedan finns det gränser för hur mycket kommunen ska lägga sig i, svarar Carin Högstedt.

Är ni överens med de andra oppositionspartierna?

Annons

– Det är jag övertygad om att vi är, men vi agerar inte tillsammans i alla frågor, säger Carin Högstedt.

I veckan kommer fritidsnämndens ordförande Ulf Hedin (M) att träffa företrädare för Växjö Lakers och diskutera den uppkomna situationen.

– Först och främst vill jag veta vad som har hänt, vad de har tagit för beslut och varför de har tagit beslutet. Sedan vill jag veta om det är något som kommunen kan göra. Det är ganska förutsättningslöst, säger Ulf Hedin.

Har du haft någon dialog med Växjö Lakers?

– Inte över huvud taget, men jag är ganska nytillträdd, så på den punkten kan ju allt bara bli bättre. Jag vill ha en dialog med Lakers, precis som med andra föreningar, om bidrag, verksamhet och jämställdhetsfrågor, säger Ulf Hedin som tillträdde som fritidsnämndens ordförande den 1 januari i år.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons