Beslutet som innebär slutet på en era

Sport • Publicerad 11 juni 2014

This is an end of an era.

Så lyder en av de mest klassiska replikerna ur 90-talssitcomen Vänner. Orden sägs i ett sammanhang där väninnorna och "kombosarna" Rachel och Monica ska flytta ifrån varandra och göra plats för Monicas pojkvän Chandler. De går som katten kring het gröt, väl medvetna om det oundvikliga som ska och måste ske. De kramas och snyftar, ackompanjerade av ett bisarrt burkskratt, medvetna om att ingenting kommer att bli som förut.

Kanske var det en och annan som snyftade i Växjö i går över det oundvikliga beslut som fattades i stadens hockeykretsar. Kanske fick Johan Markusson en eller flera kramar av folk som ville visa sin uppskattning och tacka för allt.

Jag vet inte.

Jag vet däremot detta:

Markussons beslut att kasta in handduken innebär slutet på en era i Växjö Lakers historia. Från och med nu blir ingenting som förut i klubben. Den respekterade lagkaptenen har gjort sin sista match för klubben som vunnit hans hjärta. Han har, trots att en dörrspringa lämnas öppen, sannolikt snörat av sig grillorna för sista gången i tävlingssammanhang. Krigarens hjärta bultar lika hårt för hockey som tidigare. Det är bara det att krigaren själv kommit till insikt. En insikt som säger honom att 99 procent aldrig är okej, bara 100 procent. Och att döma av Markussons redogörelse för sin fysik står det klart att han gjort bedömningen att nästa säsong skulle innebära en tillbakagång i prestationen.

Aldrig mer kommer siffran 38 pryda någon spelares rygg i Växjö Lakers. Däremot kommer numret pensioneras – högst troligt redan i samband med SHL-premiären mot HV 71 den 11 september – och hissas upp i Vida Arenas tak.

Johan Markusson är den ojämförligt mest omtyckte spelaren i Växjö Lakers historia. Han är också en av de viktigaste spelarna i klubbens historia, trots att hans spel byggde på kraft och vilja än på smartness och poängproduktion.

Inte under någon av sina nio säsonger i Växjötröjan hade Markusson ett poängsnitt som översteg 0,5 per match. Jag har sett honom slå åtskilliga felpass, sett honom tappa puck och tappa markeringar. Men jag har aldrig sett honom göra ett enda byte utan full passion och kraft. Tvärtom sågs han ofta linka ut i båset efter att sekunderna tidigare kastat in sin kropp som en kil mellan ett stenhårt slagskott och den egna målburen. För att inte tala om alla de oräkneliga utvisningar Markusson och vapenbrodern Erik Josefsson dödade tillsammans tack vare hysteriska kämpatakter.

Att fuska på jobbet är ingenting för Markusson och just därför tror jag att han är så gillad. Som lagkapten under SHL-åren var han en ambassadör likt kollegan Johan Davidsson i HV 71 som tålmodigt betade av intervju efter intervju utan att vara otrevlig eller kort.

Johan Markusson värvades till Växjö Lakers 2005 från konkurrenten Oskarshamn av dåvarande Lakerstränaren Joakim Fagervall. Markussons inträde i klubben symboliserade övergången från halvseriös champagnehockey till den ultraseriösa hockeyutövning klubben sedan kom att kännetecknas för.

Tillsammans med Martin Romö, Torsten Yngveson och några till satte Markusson en standard för hur du uppträder på och utanför isen i en klubb med elitserieambitioner. Den som inte ställde sig bakom de värderingarna blev snabbt upplyst om var EXIT-dörren fanns.

Precis som det växer ogräs i varje gräsmatta finns det skadliga element i en trupp med 25 tävlingsinriktade elithockeyspelare. Lagkaptenen är en av de trädgårdsmästare som direkt måste finnas där och förhindra att ogräset sprider sig. Detta, att bekämpa sådant som annars riskerar att ta över och förstöra, vågar jag påstå att Markusson varit en mästare på.

När jag i går frågade honom om lagkaptenens mandat att hålla ordning och reda sa Markusson:

– Det är klart att du måste säga ifrån. Jag har hamnat i en del obekväma situationer och gör man inte det sätter man ingen prägel på laget. Tack och lov har det inte varit så mycket tack vare att det värvats så många bra människor till Växjö Lakers. Men ibland måste du ta en dispyt och förklara att "så här funkar det och om du fortsätter som du gör kan du inte vara kvar".

Johan Markusson är verbal, pålitlig och exempellöst seriös. I en tid där SHL blivit alltmer angeläget om att putsa på sitt aningen kantnaggade varumärke känns Markusson som klippt och skuren för en framtid i dess tjänst.

En era är slut.

En ny tar vid – och mitt tips är att Växjö Lakers bereder plats för Markusson i organisationen i en nära framtid.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.