Annons

Bianca Salming slutför dokumentär efter Börjes död

Mitt under arbetet med en dokumentär dog pappa Börje i als.
Nu slutför Bianca Salming serien som kommer till SVT i höst.
– Men jag har faktiskt inte kunnat kolla så mycket på materialet för att det är ganska jobbigt för mig, säger hon till TT.
Friidrott • Publicerad 16 augusti 2023
Bianca Salming har gjort en dokumentär om sin pappa och deras relation. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ishockeylegendaren Börje Salming dog i november i fjol i sviterna av als. Det blev ett snabbt förlopp där tiden mellan sjukdomsbeskedet och döden blev kort, bara några månader.

Under den perioden var höjdhopparen Bianca Salming redan på gång med en dokumentär om sin relation med sin pappa. Serien "Salminggenen", i tre avsnitt, sänds i SVT i höst.

Annons

För Bianca Salming var det viktigt att få slutföra serien.

– Jag kan väl vara ärlig med att säga att jag valde att fortsätta filma under tiden. Egentligen för att jag ville visa verkligheten på ett sätt. Men sedan var det nog en chock för alla att det gick så snabbt också.

Föddes efter karriären

Tanken med serien var att Bianca skulle utreda om det fanns något medfött, en gen, hos sin pappa som gjorde honom så bra. Kunde hon, som friidrottstalang, ha något att lära av sin pappa? Det var också ett sätt för henne, som föddes efter hans NHL-karriär, att få lära sig mer om sin pappas idrottsliv.

– Vi började det här projektet tillsammans, jag och pappa, för tre år sedan. Då var arbetsnamnet "Pappa, hur blir jag bäst i världen?". Så det var lite det röda tråden skulle vara. Att man skulle få följa min karriär. Pappa skulle hjälpa mig på vägen samtidigt som jag får grotta ner mig och lära mig om pappas karriär.

– Sedan har det hänt så mycket på vägen. Det var så mycket material som filmats sedan innan så jag kände att jag vill slutföra det här.

– För min och pappas skull, lägger hon till.

Mycket privat material

Filmen innehåller mycket privat material. Bland annat den sista långa tv-intervjun med Börje Salming, som gjordes 2021, och många videoklipp från familjelivet som ishockeylegendaren själv filmat.

– När jag sitter här så känns det lite surrealistiskt och lite läskigt. Läskigt och nervöst. Samma känsla som när jag skulle sommarprata, säger Bianca Salming.

– Man är så öppen om sina känslor och tvekar om man vill dela med sig av det här. Men man vill ändå göra det. Så det är oerhört jobbigt på ett sätt.

Serien sänds i höst och är ännu inte färdigklippt. Bianca Salming berättar att det har varit ett svårt arbete.

Annons

– Vi är mitt i det fortfarande och spelar fortfarande in. Så jag har bara fått se lite material, men faktiskt inte kunnat kolla så mycket för att det är ganska jobbigt för mig. Så jag kommer att ta det lite eftersom.

Fakta: Bianca Salming

Född: 22 november 1998 i Stockholm (24 år).

Familj: Pappa är ishockeyikonen Börje Salming, brorsdotter till Stig Salming.

Karriär: Började som sjukampare, men satsar nu på höjdhopp mot OS i Paris nästa år. Hon missar VM i Budapest i augusti på grund av skada.

Aktuell: Släpper en dokumentär om sista tiden med pappa Börje kallad "Salminggenen" på SVT senare i höst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons