Biden om OS i Tokyo: "Det återstår att se"

OS i Tokyo i sommar? Joe Biden hoppas – men vågar inte tro på det.
OS • Publicerad 8 februari 2021
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Det var första gången Biden uttalade sig om OS sedan han svors in som president. Enligt Biden måste beslutet om spelen "baseras på vetenskap".

– Föreställ er alla som jobbat i fyra år för OS, fyra år för en händelse och plötsligt kan allt gå förlorat. Det är människor jag känner med, men beslutet måste fattas på vetenskaplig grund, sade Biden.

Internationella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo har sagt att de uppskjutna spelen kan genomföras i sommar, även om pandemin är kvar, och att det inte är en förutsättning att alla deltagare hinner vaccineras.

Samtidigt kan stöd från USA:s president bli avgörande. I alla fall enligt Haruyuki Takahashi från Tokyos organisationskommitté.

I en intervju med Wall Street Journal i slutet av januari sade Takahashi:

– Mr Biden har en tuff situation med coronaviruset. Men om han kommer med ett positivt uttalande om OS får vi ett starkt momentum.

Takahashi tillade:

– Det är upp till USA. Jag hatar att säga det, men Thomas Bach (IOK:s ordförande) och IOK är inte de som tar beslut om spelen. De har inte det ledarskapet.

USA skickar normalt den största truppen till OS och är en av IOK:s viktigaste finansiärer genom NBC:s tv-avtal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.