Annons

Bjørgen hoppas möta Johaug: Prat om det

Therese Johaug avslutar sin skidkarriär.
Nu hoppas kompisen Marit Bjørgen att hon ska få möta henne i Birkebeinerrennet den 19 mars.
Skidor • Publicerad 5 mars 2022
Marit Bjørgen, till vänster, hoppas få möta Therese Johaug i Birkebeinerrennet. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

I tisdags ringde telefonen hemma hos Marit Bjørgen. Det var kompisen Therese Johaug som berättade att hon skulle avsluta sin skidkarriär.

– Hon var nog lite ledsen. Det var mycket känslor eftersom skidåkningen varit en så stor del av livet, säger Marit Bjørgen, som blev förvånad över att Johaug skulle sluta:

Annons

– Jag hade tippat ett år till. Jag hade inte intrycket att hon var mätt. Men detta kan ha vuxit fram efter OS. Det finns ju många andra saker i livet som betyder så mycket. Hon har haft en fantastisk karriär.

Drömmöte

Eftersom Falun, nästa vecka, blir avslutningen på världscupen, kan det bli ett drömmöte mellan Marit Bjørgen och Therese Johaug i samband med Birkebeinerrennet, som är Norges motsvarighet till Vasaloppet.

En tävling som avgörs den 19 mars och som plötsligt inte krockar med den inställda världscupavslutningen i ryska Tiumen. En extra poäng är att de skulle ingå i samma team.

– Det blir ingen världscup den helgen så vi kanske konkurrerar mot varandra på ”Birken” och några fler långlopp mot slutet av säsongen, säger Marit Bjørgen.

– Jag vet inte om hon har bestämt sig. Det har i alla fall varit prat om det, fortsätter hon.

Mot Vasaloppet

Men först siktar Marit Bjørgen på att vinna Vasaloppet.

Hon kom tvåa i fjol efter en kortare träningsperiod. Nu är hon tillbaka igen efter en riktig försäsongsträning med fokus på långlopp.

– Jag är starkare i överkroppen i år, säger Marit Bjørgen, som i januari blev sjuk och missade flera tävlingar.

– Den dagen när Marcialonga avgjordes kändes det... Men så är det när man har små barn och sjukdomar. Det var bara att sikta vidare mot Vasaloppet, berättar Marit Bjørgen.

Hjälp av killarna

Nu har hon kommit till Dalarna och har kunnat träna ordentligt i en månad efter sjukdomen. Hon kallar sig för outsider, men många ser henne som en av de stora favoriterna. Speciellt efter fjolårets premiärlopp, där hon slutade på en andra plats. Hon berättar om den viktigaste erfarenheten från fjolåret:

Annons

– Att vara noga med att få i sig tillräckligt med näring under hela loppet.

Taktiken är redan klar:

– Det är viktigt att vara på hugget direkt från start. För oss tjejer gäller att vara med direkt och få hjälp av killarna. Det kan bli väldigt avgörande. Samtidigt har de andra tjejerna mer erfarenhet av att åka Vasaloppet med killarna omkring sig.

TT: Vem vinner Vasaloppet om inte du gör det?

– Britta Johansson Norgren.

Fakta: Damfavoriter i Vasaloppet

Damfavoriter i Vasaloppet

Ida Dahl, Team Ramudden

Marit Bjørgen, Team Ragde Charge

Britta Johansson Norgren, Lager 157

Lina Korsgren, Team Ramudden

Astrid Øyre Slind, Team Koteng Eidissen

Anikken Gjerde Alnes, Team Ragde Charge

Sofie Elebro, Team Næringsbanken

Heli Heiskanen, Slavia Pojišťovna Sport Team

Emilie Fleten, Team XPND Fuel

Laila Kveli, Team Engcon

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons