Fischer tror intresset ökar: "Fler kan titta"

Damallsvenskan sänds i Viaplay de kommande fem åren. Beskedet tas emot positivt av spelare och ledare.
Landslagsbacken Nilla Fischer och Rosengårds sportchef, Therese Sjögran, hoppas att det lyfter intresset.
Fotboll • Publicerad 17 november 2021
Linköpings landslagsveteran Nilla Fischer under en damallsvensk match mot Rosengård. Arkivbild.
Linköpings landslagsveteran Nilla Fischer under en damallsvensk match mot Rosengård. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård, är också positivt inställd till tv-avtalet. Arkivbild.
Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård, är också positivt inställd till tv-avtalet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det nya tv-avtalet mellan Nent Group och damallsvenskan innebär att samtliga lags matcher går att följa i streamingtjänsten Viaplay.

– Det är klart jag reagerade positivt på det. Det är nästa steg med en större produktion så att fler kan följa matcherna. Jag tror det kan ge ett större intresse för ligan, säger Fischer.

Fischer har tidigare ställt sig kritisk till att ersättningarna för dam- och herrspelare skiljer sig för mycket. Nu hoppas hon att ett ökat intresse även gynnar damfotbollen ekonomiskt.

– Det skulle ge bättre förutsättningar för spelarna och klubbarna. Den gamla ursäkten har varit att det finns inget intresse och att ingen tittar. Men om det inte finns tillgång eller möjlighet att se matcherna är det klart ingen gör det.

Positiv känsla

Hon får medhåll från Therese Sjögran, sportchef i SM-guldvinnande FC Rosengård och tidigare damallsvensk spelare.

– Min första känsla är bara positiv, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer kunna sälja vår liga på ett annat sätt till sponsorer och det är viktigt för oss. Vi behöver lyfta ligan, så våra sponsorer och alla andra förstår hur bra ligan är. Det är väldigt positivt att alla kan titta.

Matcherna kommer inte bara att visas för den svenska publiken. Samtliga nordiska och baltiska länder, samt Polen och Nederländerna kan ta del av svenska ligan. Dessutom kommer två matcher per vecka kommer att sändas i tv-kanalen TV6.

– Eftersom det kommer att vara tillgängligt även på tv kommer det att vara lättare för alla att följa vår liga. I min roll är det viktigt att kunna se alla matcher med bra kvalitet. Att själva produkten har bra kvalitet är viktigt och det har vi inte riktigt haft förut, säger Sjögran.

"Vi backade lite"

Hon menar också att avsaknaden av större tv-avtal har gjort att ligan backat lite.

– Det fanns ju ett, back in the days. Då hade vi det med TV4 men sen försvann det. När vi tappade tv-avtalet kändes det som att vi backade lite, men nu känns det som att vi är på rätt väg igen.

Landslagsanfallaren Stina Blackstenius hoppas att närheten till spelarna ökar.

– Det är positivt för alla som vill komma närmare ligan och ta del av det professionella jobbet vi gör, säger hon.

Blackstenius tror att det nya tv-avtalet är positivt för den svenska ligans chanser att hänga på övriga Europa i utvecklingen av damfotbollen.

– Det är viktigt att visa att Sverige har en attraktiv liga och att få fram det på bästa sätt. Det kanske är en bit kvar till andra ligor men det här kan vara ett steg på vägen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.