Blågula fotbollstalanger i Rydaholm och Älmhult

P16-landslaget i fotboll har förlagt årets första två landskamper, dubbelmöte mot Slovakien, till Rydaholm och Älmhult.
I kväll är det match på Kungshall och på torsdag är det returmöte på Älmekulla.
Sport • Publicerad 8 juni 2010

Spelarna i P16-landslaget är födda det gyllene fotbollsåret 1994 och förbundskaptenen Roland Larsson har tagit ut en 18-mannatrupp.

Bland lirarna märks bland andra IFK Norrköpings forwardsfynd Marcus Johansson som redan har gjort debut i superettan. När det gäller målskyttar i blågult går det heller inte att komma förbi Malmö FF-talangerna Dino Islamovic och Filip Pivkovski, där den sistnämnda numera tillhör Blackburn Rovers ungdomsakademi.

Det är en stor apparat runt omkring landskamperna som faller under UEFA:s reglemente. Både i Rydaholm och Älmhult arbetar 60–70 funktionärer med arrangemangen.

– Förhoppningarna är att det kan bli 600–700 åskådare på Kungshall. Jag hoppas att omnejden tar tillfället i akt att se morgondagens stjärnor på fotbollsplanen, säger Johan Andersson i Rydaholms GoIF.

I Älmhult, där båda landslagen har sin bas, har man också arbetat med förberedelserna i ett par månaders tid och att torsdagens match går mitt på dagen, när många vuxna arbetar, beror på att Slovakien redan bokat sin hemfärd från Kastrup kl 20.00.

– Det är ingen tid som vi har fått välja. Därför har vi vänt oss till målgruppen skolbarn från femte- till nionde klassare som får gratis inträde, men alla är såklart välkomna, säger Bo Johnsson i Älmhults IF.

Landskamperna är en viktig del för att spela ihop P16-landslaget inför vad som komma kall i höst. I oktober är det nämligen EM-kval i Georgien, där förutom värdlandet också Polen och England ingår i Sveriges grupp.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.