Annons

Blatter om VM i Qatar: "Det var ett dåligt val"

Förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter, 86, beklagar att Qatar tilldelades VM för tolv år sedan.
Fotboll • Publicerad 8 november 2022
Fifas förre ordförande Sepp Blatter beklagar att Qatar fick värdskapet för det VM i fotboll som börjar om mindre än två veckor. Arkivbild.
Fifas förre ordförande Sepp Blatter beklagar att Qatar fick värdskapet för det VM i fotboll som börjar om mindre än två veckor. Arkivbild.Foto: Peter Schneider/AP/TT

Blatter har tidigare varit försiktig med kommentarer kring den omdiskuterade omröstning som ledde till att Qatar överraskande fick värdskapet för mästerskapet, som inleds den 20 november i Doha.

I en intervju med den schweiziska tidningsgruppen Tamedia, som flera nyhetsbyråer refererar till, är han kritisk.

Annons

Blatter hävdar att han själv ville att USA skulle få VM 2022, fyra år efter Ryssland 2018. Han säger att han själv röstade på USA:s kandidatur.

"För litet land"

Om Qatar säger han:

– Det är ett för litet land. Fotboll och fotbolls-VM är för stort för det.

Blatter menar att Michel Platini, då ordförande i Uefa, hade en avgörande roll när Qatar lyckades få fler röster än USA i den avgörande omröstningen.

Platini föll för det tryck hans landsman, Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy, satte på honom. Sarkozy ville att Qatar skulle få VM. Det skulle gynna franska intressen.

Platini och Sarkozy träffades i Paris en vecka före omröstningen den 2 december 2010. Med på mötet var även den nuvarande emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani.

Blatter hävdar i intervjun med Tamedia att han i ett telefonsamtal med Platini efter mötet fått klart för sig att fransmannen skulle stödja Qatar och försöka få andra röstberättigade med sig.

– Tack vare de fyra rösterna från Platini och hans (Uefa-) lag gick VM till Qatar snarare än till USA. Det är sanningen, säger Blatter.

Qatar vann omröstningen med 14–8.

Platini har tidigare bekräftat att mötet med Sarkozy hade betydelse för utgången i valet. I en intervju med AP för sju år sedan sade han:

Annons

– Sarkozy bad mig aldrig att rösta på Qatar, men jag visste vad som skulle vara bra.

Kritiserar Infantino

Platini erkände även att han "kan ha sagt" till amerikanska delegater att han skulle rösta för deras bud 2022.

Blatter ifrågasätter Gianni Infantinos, hans efterträdare som Fifa-ordförande, val att bosätta sig i Qatar.

– Vad kan Fifa säga om dess ordförande sitter i samma båt som Qatar?

I intervjun med Tamedia säger Blatter att han kommer att följa VM från sin lägenhet i Zürich.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons