Annons

Bordtennis: Duon som fixar festen

Rask & Rydén.
Det låter som en sämre kalas-orkester.
Men det är en duo vars lir borgar för bordtennis-kalas i Växjö framåt våren.
Sport • Publicerad 20 februari 2012
LISAS LYFT Lisa Rydén spelade en huvudroll när Dänningelanda säkrade en plats i SM-slutspelet.
LISAS LYFT Lisa Rydén spelade en huvudroll när Dänningelanda säkrade en plats i SM-slutspelet.Foto: Lena Gunnarsson
Dänningelandas Sara Rask och Lisa Rydén spelade härlig dubbel när elitserien hade sammandragning i Ljungby på söndagen.
Dänningelandas Sara Rask och Lisa Rydén spelade härlig dubbel när elitserien hade sammandragning i Ljungby på söndagen.Foto: Lena Gunnarsson

Sara Rask och Lisa Rydén låg bakom Dänningelandas 6–3-seger mot Ljungby i söndagens elitseriederby.

Ett resultat som betyder att Växjölaget fick revansch för höstens 1–6-förlust mot Ljungby och samtidigt säkrade en plats i SM-slutspelet.

Annons

Nykomlingen Ljungby däremot riskerar att få kvala sig kvar i högsta serien med två omgångar kvar att spela.

Men det var Ljungby som laddade upp bäst inför kronobergsderbyt genom att 6–0-besegra Falkenberg (bland annat vann Caroline Olsson mot Anna Månsson).

Samtidigt fick Dänningelanda nöja sig med 5–5 mot Sjömarken, sedan kinesiskan Wang Jia Yin oväntat tappat två singelmatcher.

– "Jinni" är lite sliten. Hon kan inte träna maximalt då hon driver egen restaurang vilket tar mycket tid. Dessutom har hon lite problem med en armbåge, säger tränaren Håkan Ivarsson.

Men även Sara Rask åkte på en oväntad förlust i förmiddagsmatchen (1–3 mot Ida Söderlund).

– Därför var jag förbannad när jag gick in till match mot Ljungby, säger Sara.

Något som Caroline Olsson fick lida för. Rask körde över Ljungbytjejen med 3–0. Samtidigt vann Ljungbys suverän Fang Zhang med 3–1 mot Lisa Rydén.

– Jag har inte varit närheten av att ta set av Fang tidigare. Därför blev jag stärkt av den insatsen, säger Lisa.

Wang Jia Yin spelade sig samtidigt i form, och verkade allt mindre besvärad av sin onda armbåge. Wang besegrade både Michaela Karlsson och Caroline Olsson med 3–1.

Dagens bästa match blev den mellan Fang Zhang och Sara Rask. Med tanke på att Fang aldrig (!) förlorat en singelmatch i elitserien var det många i Sunnerbohallen som höll andan när Fang begärde timeout vid ställningen 5–4 i femte set.

Annons

– Jag skaffade mig 5–0-ledning och trodde att segern var klar. Jag började spela lite på chans, och plötsligt var det 5–4. Men efter timeouten ändrade jag lite på mitt spel, bland annat serven, och kunde spela hem femte set, säger Fang.

Siffrorna i den minensvärda matchen skrevs till 9–11, 11–7, 11–2, 9–11, 11–4.

– Fang har förmågan att ändra på sitt spel i pressade lägen. Vi har haft många jämna dueller genom åren, men jag väntar fortfarande på första segern, säger Sara.

Det var vid ställningen 2–3 i lagmatchen som Dänningelanda avgjorde derbyt genom att ta hem två på förhand ovissa matcher – dubbeln och Michaela Karlsson–Lisa Rydén.

– Jag och "Jinni" har förgäves letat efter formen i dubbel under säsongen. Därför har istället jag och Lisa börjat tränat en del dubbel tillsammans. Det gav resultat i dag, säger Sara.

Duon Rask och Rydén vann dubbeln både mot Sjömarken och Ljungby. Trist att den nya succéduon inte får visa upp sin dubbelklass i slutspelet där det bara spelas singel.

– Vi passar bra ihop eftersom vi är positiva och hela tiden peppar varandra, säger Sara.

– Vi är trygga tillsammans, inflikar Lisa, som alltså vann även singelmatchen mot Karlsson efter fem svängiga set.

– Det blir alltid konstiga matcher mot henne. Jag har förlorat många gånger. Därför var dagens seger extra skön, säger Lisa.

Många lag i elitserien har en väldigt bra etta (till exempel Ljungby) men saknar tabelltrean Dänningelandas bredd. Därför kan Växjölaget bli en joker i slutspelet.

De två bästa lagen går direkt till semifinal. Lag 3–6 spelar kvartsfinal.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons