Annons

Boxningen kvar i OS – förbund kastas ut

Boxningen ser ut att bli kvar på OS-programmet i Paris nästa år – men utan inblandning från det Internationella boxningsförbundet, Iba.
IOK-styrelsen förordar i stället att alla band till Iba klipps.
Boxning • Publicerad 7 juni 2023
Boxningen blir kvar på OS-programmet – men IOK bryter med det Internationella boxningsförbundet Iba.
Boxningen blir kvar på OS-programmet – men IOK bryter med det Internationella boxningsförbundet Iba.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Beskedet från IOK, den Internationella olympiska kommittén, var väntat.

IOK:s exekutiva kommitté föreslår att Iba vid en extrasession den 22 juni fråntas sin OS-status, men att boxningen ska bli kvar på OS-programmet i Paris 2024.

Annons

IOK:s medlemmar går sällan emot förslag från exekutivkommittén och mötet kommer förmodligen bara att bli en formalitet.

Sedan tidigare har Sverige tillsammans med sju andra nationer, däribland USA och Storbritannien, startat ett nytt världsförbund, World Boxing (WB). Sverige blev efter det avstängt av Iba.

Iba leds av ryssen Umar Kremlev och har länge kritiserats för bland annat ekonomisk misskötsel och återkommande domar- och ledarskandaler.

Inför OS i Tokyo valde IOK att plocka bort Iba och själva arrangera kval- och huvudturneringen.

Enligt nyhetsbyrån AP öppnar onsdagens besked för att boxningen trots allt kan bli kvar på OS-programmet i Los Angeles 2028. Där finns inte boxningen just nu.

Iba och Umar Kremlev reagerade med ilska på onsdagens besked och kallade det för "avskyvärt och enbart politiskt" och hotar med att ta saken till domstol.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs att Sverige brutit sig ur Iba. Rätt är att Sverige varit med och startat ett nytt förbund och stängts av från Iba.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons