Carro om revanschen på de som retade henne i skolan

Nu berättar Carolina Klüft om hur hon reagerade på att bli mobbad i skolan, om hur hon bad ett koppel journalister "dra åt helvete" och om hur det var att under en lång period leva i en campingstuga i Bredäng?
Sport • Publicerad 31 januari 2013
Carolina Klüft bjuder på sig själv i SvT-dokumentären om hennes framgångsrika karriär. Men efter gårdagens förhandsvisning av filmen i Stockholm blickade Carro mer framåt än bakåt. "Jag har inte slutat med idrotten för att jag hatar den. Jag har slutat med idrotten för att det är något annat spännande som nu väntar" sa hon bland annat.
Carolina Klüft bjuder på sig själv i SvT-dokumentären om hennes framgångsrika karriär. Men efter gårdagens förhandsvisning av filmen i Stockholm blickade Carro mer framåt än bakåt. "Jag har inte slutat med idrotten för att jag hatar den. Jag har slutat med idrotten för att det är något annat spännande som nu väntar" sa hon bland annat.Foto: 

Hon gör det i SvT-dokumentären "Carolina Klüft - tjejen som inte kunde förlora".

Carro har till och med släppt in filmteamet i hennes och maken Patriks tidigare villa i Karlskrona.

– Först var jag skeptisk till just det, men teamet som gjorde dokumentären följde mig under sex år så vi fick en både härlig och ärlig relation.

– Dessutom inser jag att om det ska bli en bra film om mig och mitt liv så måste filmarna få vara med i alla mina naturliga miljöer, säger Carro.

Faktum är att hennes och Patriks verbala smågnabb under matlagningen i egna köket är en av dokumentärens absoluta höjdpunkter.

Missa inte Patriks minspel, och aningen uppgivna kommentarer, när programmet sänds torsdagen den 7 februari.

Det är vardagshumor när den är som bäst.

– Jag och Patrik är väldigt olika, men samtidigt har vi en ganska skön jargong. Vi kan ha jätteheta diskussioner och vara helt oense. Men vi gillar att utmana varandra. Det håller inte att bara stryka varandra medhårs, avslöjar Carro när jag träffar henne direkt efter gårdagens förhandsvisning av dokumentären för släkt, vänner och journalister på Bio Rio i Stockholm.

Du har tidigare sagt att en av de värsta saker som skulle kunna hända vore om dina dagböcker blev stulna och hamnade i orätta händer. Känns det mot den bakgrunden inte konstigt att i den här filmen berätta sådant som du säkert noterat i just dessa dagböcker?

– Jag tycker att allt som sägs i filmen har betydelse för att tittaren ska få en inblick i det som har med mitt idrottande att göra, svarar Carro.

Som när hon i årskurs 6 blev retad av andra elever.

– Dom klippte sönder min väska och sa att jag var smal och såg sjuklig ut. Givetvis gjorde det mig ledsen, berättar Klüft i filmen.

Hon utvecklar frågan ytterligare för mig:

– I det läget kunde jag gjort mig själv till ett offer. Tänkt "stackars lilla Carro", gömt mig på rummet och inte kommit ut därifrån.

– Men istället blev jag revanschsugen och tänkte "jag ska visa dom". Genom att nå framgång på idrottsbanan fick jag respekt även bland dom som hade mobbat.

– Om du frågat mig för ett antal år sedan hade jag förmodligen inte reflekterat över sambandet mellan det som hände i årskurs 6 och mina idrottsliga framgångar. Men nu har jag kommit till insikt.

I SvT-dokumentären , som är gjord av Johan Candert, får vi se Carro tävla i allt från Växjöolympiaden 1991 till olympiska spelen i Atén 2004.

Speciellt starka är närbilderna på Klüft direkt efter att OS-guldet säkrats. Hon ser både glad, förvånad, stolt, förtvivlad och dödstrött ut. Allt på en gång.

Klüft berättar i dokumentären om hur det kändes att bli kallad "landsförrädare" (efter ett ha lagt ner sjukampen) och hur det brast för henne när några journalister ringde på dörren sent en kväll efter den ödesdigra skadan i Karlskrona.

– Jag skrek att dom skulle dra åt helvete innan jag haltade in i huset igen. Dom var chockade. Patrik var chockad. Hundarna var chockade...

När jag frågar Carro om hon ångrar sitt utbrott svarar hon:

– Enda gångerna i livet som jag ångrar mig är om jag har varit elak och därmed gjort någon illa. När jag den där gången hade stängt dörren om mig igen kände jag mig framförallt ledsen, men också lite skamsen. Men då sa Patrik "Bra Carro! Det var på tiden att du röt i?"

Dokumentären om Carolina Klüft både inleds och avslutas med Carros sista tävling, Finnkampen i Göteborg i september förra året.

– Det var som att skiljas från en kompis. Väldigt jobbigt för stunden. Men nu har jag inte längre tid att sakna min gamla kompis idrotten, jag har ju fått så många nya kompisar.., ler Klüft.

Speciellt lite lär hon förresten sakna den där campingstugan i Bredäng.

– Det var praktiskt att bo där eftersom den låg nära träningshallen och jag kunde ha min hund med mig. Men jag tror att framförallt hunden tyckte stugan var väldigt liten. När vi skulle leka fanns inte ens utrymme att vända sig om, skrattar Carro.

Samma SvT-team som gjort filmen om Carolina Klüft har följt även den andra stora svenska idrottstjejen som la av under 2012 - Anja Pärson.

Den dokumentären heter "I hjärtat på Anja Pärson" och sänds veckan efter Carro-filmen, alltså torsdagen den 14 februari.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.