Annons

Charmiga rödblå folkfester

Träläktaren på gamla Värendsvallen är borta.
Minnena av ljummen Loranga-läsk, linimentlukt i omklädningsrummen, och folkfester kommer över mig.
Sport • Publicerad 16 mars 2011
Foto: 

Jag minns 1960-talets cykelfärder från Tegnérgatan på söder till Värendsvallen och hur förväntningarna låg i luften vid insläppen. Speciellt när bandyläktare från Skogsvallen i Nässjö fick hyras in som komplement till gamla träläktaren. Tänk att över 20 000 åskådare trängdes här i allsvenska kvalmatcher mot Djurgården och Hammarby.

VI unga stod i kö för att få agera bollkalle. Det var stort för en ung pojke att få gå in på planen bakom Tommy Svensson, Bernt Nilsson och allt vad Östers dåvarande lokala hjältar hette.

Annons

Inmarsch till Kronobergs regementes toner, match med hemmaseger, nervös Stig Svensson på bänken, Rune Rydén som speaker, och en Loranga som belöning för bollhämtandet. Läsken delades alltid ut i en skrubb under läktaren av den genomsnälle ungdomsledaren Erik Fransson.

Åren på gamla vallen, som vi fortfarande säger, hade en enorm charm och när gamla fotbollsvänner stöter samman på Storgatan kan det låta så här: Minns du vaktmästare Sunesson? Kommer du ihåg när planen var en åker efter ett SM i dragkamp? Minns du Flamengos besök? Och kommer du ihåg Rolf "Kocken" Anderssons kanon? Värvades inte förresten "Kocken" som hockeyspelare från Oskarshamn?

Det var här Östers storhetstid, med SM-gulden 1968, 1978, 1980 och 1981, grundlades.

Gamla vallens kultförklarade träläktare – må du vila i frid.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons