Annons

Chelsea-fansen: Folk tar avstånd från oss

Chelsea straffas stenhårt till följd av sanktionerna mot ägaren Roman Abramovitj.
I supporterled fördöms Rysslands attack mot Ukraina – men samtidigt uttrycks ett missnöje i hur Chelsea som förening drabbas.
Fotboll • Publicerad 11 mars 2022
Chelseas svenska supporterklubb tar avstånd från Rysslands invasion, men tycker att deras klubb drabbats för hårt av sanktionerna mot ägaren Roman Abramovitj. Arkivbild.
Chelseas svenska supporterklubb tar avstånd från Rysslands invasion, men tycker att deras klubb drabbats för hårt av sanktionerna mot ägaren Roman Abramovitj. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Roman Abramovitj är en av sju personer som finns med på Storbritanniens senaste sanktionslista riktad mot ryska oligarker med koppling till Rysslands president Vladimir Putin.

Abramovitj har fått sina tillgångar frysta i Storbritannien och rent sportsligt har sanktionerna även fått konsekvenser.

Annons

Den engelska storklubben får fortsatt betala ut löner, men man får inte sälja nya biljetter till sina egna matcher – och inte heller köpa och sälja spelare på transfermarknaden, eller förnya kontrakt. På torsdagen stängdes också lagets souvenirbutik tills vidare. Storsponsorn Tre har även meddelat att man vill pausa det nuvarande avtalet.

– Samtliga supportrar jag har kontakt med – och mig själv inkluderat – fördömer Rysslands invasion. Vad som händer där är fullständigt oacceptabelt och fruktansvärt på alla sätt. Och min bedömning är också att en stor majoritet tycker att det är rätt att rikta sanktioner mot Roman, eller att man åtminstone har en stor förståelse för det, säger Daniel Joannou, ordförande för Chelseas officiella supporterklubb i Sverige.

"Lite väl hårt"

– Men detta, så som det spelats ut, är lite väl hårt. Man hade kunnat ge honom näringsförbud, fryst hans tillgångar på banken, beslagtagit hans båtar, fastigheter och så vidare, men man hade kunnat hålla där.

– Kriget har slagit så oerhört hårt mot så många människor, men jag personligen ser inte riktigt hur dessa sanktioner mot Chelsea som fotbollsförening gör situationen bättre. Arbetstillfällen, nöje och glädje rycks ifrån i en tid när man kanske behöver det som mest. Jag tycker det är lite väl hårt, samtidigt som det så klart inte går att jämföra med vad de drabbade i Ukraina går igenom.

Han fortsätter:

– Rent sportsligt har det blivit en rörelse mot Chelsea. Folk tar avstånd, fördömer, sponsorer lämnar, man pratar om poängavdrag och det kan sluta riktigt illa för Chelsea som klubb. På något plan har man ju som supporter rätt att känna med det.

Synen på Abramovitj

I Chelseas officiella supporterklubb i Sverige finns det närmare 1 000 betalande medlemmar.

TT: Hur ser man i supporterled på Roman Abramovitj?

– 19 års ägande av Chelsea... vi har med oss väldigt mycket från den tiden och i detta har Roman gjort mycket bra. Det finns absolut de som stöttar honom i detta.

TT: Som stöttar honom i situationen som råder nu?

Annons

– Det finns supportrar som tycker de här sanktionerna är lite väl hårda. Det är lätt att glömma, när det blossar upp så här, att han gjort mycket bra för Chelsea och för fotboll generellt.

– Det blev tydligt, inte minst under pandemin, då man från Chelseas håll snabbt var ute med att man inte skulle permittera någon personal, man satte stor press på alla i klubben samt spelare att engagera sig i samhället, att vara till hands och stötta utsatta – och man öppnade även upp Chelsea-hotellet och bjöd på logi och mat till sjukhuspersonal.

Under tiden med Abramovitj som ägare har Chelsea bland annat vunnit Premier League fem gånger och Champions League vid två tillfällen, senast i fjol.

Joannou avslutar:

– Vi lider med folket i Ukraina, men bara för att man stöttar Chelsea stöttar man inte kriget som Ryssland bedriver i Ukraina, de sakerna måste man hålla isär.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons