Annons

Claesson tillbaka i Sverige: "Väldigt hektiskt"

Landslagsmittfältaren Viktor Claesson är tillbaka i Sverige. Men resan från Ryssland kommer att leva kvar i minnet.
Fotboll • Publicerad 4 mars 2022
Viktor Claesson lyckades lämna Ryssland, men det var ingen lätt resa. Arkivbild.
Viktor Claesson lyckades lämna Ryssland, men det var ingen lätt resa. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Claesson anlände i Sverige på fredagen tillsammans med hustrun Julia Cederkrantz. Dagen före hade hans ryska klubb Krasnodar meddelat att alla utländska spelare får tillåtelse att lämna landet, och träna på egen hand.

Då hade tyske tränaren Daniel Farke redan lämnat klubben med omedelbar verkan på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

– Det blev väldigt hektiskt. Det började med att tränarna lämnade och alla utländska spelare ville lämna också. Just då kändes det som ett sjunkande skepp, säger Viktor Claesson till Aftonbladet.

Men att ta sig därifrån var inte helt enkelt. Flygplatsen i Krasnodar, som ligger drygt 20 mil öster om Krimhalvön, är avstängd.

I stället fick de åka söderut mot Sotji.

– Klubben hjälpte oss. De ordnade en buss så att vi kunde ta oss till Sotji. Det blev en resa på sju timmar från Krasnodar på serpentinvägarna utmed Svarta Havet i ösregn. På bussen var de utländska spelarna, ledare, familjer, gravida fruar och åksjuka barn som spydde, säger 30-åringen.

De flög sedan från Sotji till Istanbul, och vidare till Sverige.

– All stressen när vi skulle ge oss av och bussresan till Sotji kommer vi aldrig glömma. Det kändes som vi flydde från kriget även om det inte var krig i Krasnodar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons