Då: ratad junior Nu: Lakerspappa

Han ratades av Brynäs när han växte ur juniorkostymen – 13 år senare kan Johan Markusson ge igen på sin förra klubb.
– Det skulle sitta riktigt gott att göra mitt första elitseriemål i kväll, säger Lakerskaptenen.
Sport • Publicerad 3 oktober 2011
Lakers lagkapten Johan Markusson har till sin första riktiga säsong i elitserien blivit pappa för första gången (på bilden sonen Olle fyra månader) och slutat jobba vid sidan om ishockeyn. "Jag känner mig mycket lugnare inombords", säger forwarden.
Lakers lagkapten Johan Markusson har till sin första riktiga säsong i elitserien blivit pappa för första gången (på bilden sonen Olle fyra månader) och slutat jobba vid sidan om ishockeyn. "Jag känner mig mycket lugnare inombords", säger forwarden.Foto: Filip Sjöfors

Åren har gått sedan Johan Markusson satt på bänken för Brynäs mot Björklöven säsongen 1998/1999. Matchen blev hans enda i elitserien – tills den här säsongen.

– Omställningen från att spela i allsvenskan har varit enorm för mig. Förra säsongen jobbade jag nästan heltid som säljare vid sidan om. Nu är jag ishockeyspelare på heltid och det har höjt livskvaliteten väsentligt. Nu när vi har fått en liten en hemma (Olle fyra månader) är det fantastiskt att få vakna upp med familjen och få vara tillsammans på eftermiddagarna.

– Jag känner mig mycket lugnare inombords. Det var tufft att kombinera jobbet och hockeyn. Telefonen ringde mycket och jag ville prestera lika bra på jobbet som ute på isen.

Du har bott i Växjö i över sju år, känner du dig fortfarande som en brynäsare eller har du blivit en Växjökille?

– Jag vet egentligen inte vad jag ska kalla mig, men jag är absolut ingen brynäsare. Växjö är den klubb som jag har varit i längst som seniorspelare, så jag känner mig definitivt som en Växjöbo, säger Johan Markusson som har köpt hus i stan och där frun Emma har ett fast jobb som polis.

Kommer du att bo kvar här efter karriären?

– Det får vi se. Mycket talar för det, men jag har lärt mig att bara ta ett år i taget, säger 32-åringen.

Matchen i lördags mot Djurgården förlorade ni med 1–2, vad har du att säga om den matchen?

– Lite surt att vi förlorade. Jag tycker att vi hade otur med utdelningen. Om vi hade fått det första målet hade matchen blivit en helt annan. Vi slappnade av i några minuter och då släppte vi in två mål. Sedan var det svårt att komma tillbaka efter det.

Din egen insats?

– Jag var ju inne på båda målen bakåt, så det är inget man kan vara supernöjd med. Men det fanns bra saker att ta med sig också.

Vad tror du om matchen i kväll?

– Jag tror att matchbilden blir ungefär som det har sett ut hittills och att det blir en uddamålsseger för något av lagen. Vi mötte ju Brynäs på försäsongen (Lakersseger med 2–1 efter förlängning). Jag tycker att de var skickliga i powerplay och boxplay. Det gäller att vi gör vår grej, så får vi se hur långt det räcker.

Gustaf Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.