Annons

Dahlqvist: "Skidåkningen går åt helvete just nu"

Tvåa i Tour de Ski-premiären – därefter har det gått allt annat än bra.
Nu reser Maja Dahlqvist, 28, hem.
Skidor • Publicerad 6 januari 2023
Maja Dahlqvist under Tour de Ski.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Det är en dyster men tämligen lättsam Dahlqvist som stannar till i mixade zonen efter att ha slagits ut i semifinal i tourens femte etapp, klassisk sprint i italienska Val di Fiemme.

28-åringen blev alltså tvåa i fristilssprinten i Val Müstair, Schweiz, men därefter har det varit tungt.

Annons

20:a i 10 kilometer jaktstart, klassisk stil, i Val Müstair, 43:a i 10 kilometer klassiskt i tyska Oberstdorf och därefter 35:a i 20 kilometer jaktstart, fristil, även det i Tyskland.

– Jag känner inte igen min kropp, det känns jättekonstigt. Ingenting stämmer. Jag åker dåligt tekniskt och taktiskt. Jag kan inte ens göra en bra uppvärmning för att det känns fel. Jag får åka hem och hitta lösningar, säger hon.

Vet inte vad som är fel

TT: Men du mår bra?

– Jag mår fortfarande bra som person, men min skidåkning går åt helvete just nu. Men när det känns bra så vet jag att jag kommer åka fort. Jag var ändå tvåa i Val Müstair och det var samma känsla där, det kändes skitdåligt.

– Jag vet inte vad det är som är fel, jag känner mig helt sned när jag åker. Jag ska prata med de som känner min kropp bra och försöka hitta en lösning. Först ska jag ta det lugnt och sedan komma tillbaka till bra form. Jag tror inte det är så långt bort, men för mig är det antingen eller. Antingen är jag jäkligt bra eller så suger jag – nu sög jag.

Dahlqvist reser nu hem efter den femte etappen i Italien.

I slutet av februari börjar VM i Planica, Slovenien.

"Svänger fort"

TT: Är du orolig för resten av säsongen?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Om jag inte minns fel så hade Jonna (Sundling) en jobbig tour när vi var här för två år sedan – och hon vann VM överlägset. Det svänger fort i skidor också.

Skidlandslagets damtränare Stefan Thomson:

Annons

– Hon har inte formen helt enkelt – det har synts ännu tydligare på distansloppen. Hon känner att kroppen inte är med, någonting är det, känslan har varit så hela touren – man tror att det ska släppa men det har det inte gjort, säger han och avslutar:

– Det är aldrig bra när det ser ut så här, men jag tycker fortfarande vi har gott om tid, hon visar ändå ganska bra trots att kroppen inte är där, det är inte botten. Jag är inte jätteorolig, någonstans måste man komma underfund med var de sitter. Om det är i träningen eller om det är något i kroppen. Jag är inte orolig för VM, det är lång tid kvar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons