Annons

"Damsinho" – Danmarks nya stjärna

Mitt under brinnande fotbolls-EM har framtiden presenterat sig för Danmark.
Mikkel Damsgaard, 20, har fyllt tomrummet efter Christian Eriksen.
Fotboll • Publicerad 24 juni 2021
Mikkel Damsgaard jublar efter sitt 1–0-mål när Danmark slog Ryssland med 4–1 och gick vidare som tvåa i EM:s grupp B. Arkivbild.
Mikkel Damsgaard jublar efter sitt 1–0-mål när Danmark slog Ryssland med 4–1 och gick vidare som tvåa i EM:s grupp B. Arkivbild.Foto: Jonathan Nackstrand/AP/TT

Det händer att europeiska fotbollsspelare får smeknamn med ändelsen "inho" – det ska antyda att de besitter egenskaper som normalt förknippas med brasilianska stjärnor som exempelvis Ronaldinho och Robinho.

Visserligen har Danmark genom åren kallat sig för Nordens brassar med tekniska vidunder som Michael Laudrup och Allan Simonsen, men sett till genombrott får de båda legendarerna stå tillbaka.

Annons

Mikkel Damsgaard, 20, har under EM slagit igenom – trots att Sampdoriamittfältaren endast hade tre A-landskamper, varav en tävlingsmatch, på meritlistan innan turneringen.

Kjær: "Inte överraskad"

– Jag ska inte säga att jag är förvånad. Jag hade hoppats att han kunde gå in och göra sådana prestationer. Vi har sett hans kvaliteter under träningarna och jag har sett honom i Italien, så jag är inte överraskad, säger lagkaptenen och Milanförsvararen Simon Kjær till TT under en pressträff.

Damsgaard var en av förgrundsfigurerna när Danmark dominerade mot världsettan Belgien (1–2-förlust till slut) och visade vägen med ett drömmål när danskarna krossade Ryssland (4–1) på vägen mot en andraplats i grupp B och en biljett till åttondelsfinalerna.

Damsgaard prestationer ska dessutom ses i ljuset av det nationella traumat när Christian Eriksen drabbades av ett hjärtstillestånd i EM-premiären mot Finland.

– Jag vet ju vilka kvaliteter han har, men att från det gå in på Parken med den stämning som var där … Jag förväntade mig inte det, men det är mycket positivt, säger Simon Kjær.

"Sanslöst stolta"

Den danske Barcelonaanfallaren Martin Braithwaite var imponerad redan efter matchen mot Belgien.

– Vi ska också komma ihåg att han är ung och har gått igenom samma upplevelse som vi andra har. Det säger något om honom, vilken karriär han kan få. Att han är så lugn och att gå in och spela på det sättet han gjorde. Jag är stolt över honom, sade Braithwaite enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Den danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand visste tidigare än de flesta vad Damsgaard hade för potential. När Hjulmand var tränare för superligaklubben Nordsjælland släppte han fram en 17-årig Damsgaard i A-laget.

– Han är en naturlig fotbollsspelare som växer och blomstrar i matcherna. Han tänker inte på konsekvenser eller vilka han möter, säger förbundskaptenen.

"Som att köpa frukostfrallor"

Hjulmand anser att det danska landslaget har en naturlig plats för unga talanger.

Annons

– Vi har ett fantastiskt lag som skapar en struktur kring unga spelare och skapar utrymme för dem. Jag tycker vi har sett det under det senaste året, säger han.

Nu väntar en åttondelsfinal mot Wales i Amsterdam på lördag för danskarna – helt utan press, anser Hjulmand.

Åtminstone när man jämför det med att slutföra en EM-premiär efter att en lagkamrat drabbats av hjärtstillestånd och att några dagar senare ställas mot Belgien i en känslosam återkomst till Parken i Köpenhamn.

– En EM-åttondelsfinal är som att gå och köpa frukostfrallor en söndagsmorgon i jämförelse. Det är ingenting, säger Kasper Hjulmand.

Fakta: Mikkel Damsgaard

Född: 3 juli 2000 i Jyllinge.

Position: Mittfältare.

Nuvarande klubb: Sampdoria (sedan september 2020).

Tidigare klubbar: FC Jyllinge, Nordsjælland.

A-landskamper/mål: 5/4.

A-landslagsdebut: 11 november 2021 mot Sverige – spelade 90 minuter i träningslandskampen på Brøndby stadion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons