Annons

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Hoppas tränarkarusellen i Växjö DFF stannar nu

Det bästa med att Växjö DFF, trots den allsvenska degraderingen, lyckats kontraktera tränaren Olof Unogård är att det borde borga för större kontinuitet på tränarsidan.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 18 oktober 2021
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olof Unogård ska träna Växjö DFF från och med säsongen 2022.
Olof Unogård ska träna Växjö DFF från och med säsongen 2022.Foto: TOBIAS STERNER

Unogård är välutbildad, ambitiös och har redan (33 år ung) tränat både Hammaby och Linköping i högsta serien. Han är ett respekterat namn inom svensk damfotboll. Många av de spelare Unogård coachat vittnar om hans tränarkvaliteter.

Om Växjö DFF skulle drabbas av sportsliga motgångar framöver har jag alltså svårt att se att klubbledningen som första åtgärd väljer att kicka tränaren. Just det har annars varit en oroväckande återkommande trend hos Växjös unga damfotbollsförening.

Annons

2017, några veckor innan uppflyttningen till allsvenskan säkrades, meddelades att dåvarande succétränaren Pierre Persson inte skulle leda laget i högsta serien.

2018, efter en sjundeplats i högsta serien under Pierre Fondins ledning, bestämde sig Växjö DFF för att göra om Fondin till assisterande tränare under dansken Jack Majgaard Jensen.

Det gillade inte Fondin, som slutade. När sedan Majgaard oväntat hoppade av i sista stund engagerades istället Henrik Larsson som tränare inför säsongen 2019.

Men redan i maj det året tackade Larsson för sig och Magnus Olsson tog över som huvudtränare.

Inte heller han skulle emellertid bli långvarig. Mitt under säsongen 2020 fick Olsson en ny roll och Maria Nilsson flyttades upp som huvudtränare.

Inför innevarande säsong kompletterades Maria med före detta Österspelaren Stefan Karlsson – och nästa år är det alltså varken Nilsson eller Karlsson som leder laget, utan Olof Unogård.

”Unogård pratar om "vägvinnande fotboll" och rätt vägval när han snart tar över måste leda raka vägen tillbaka till högsta serien.”

Att Växjö DFF bytt tränare mitt under säsongen tre av de fem senaste åren är förstås en av orsakerna till att några års bottenstrid i torsdags kväll slutade med degradering.

Men nu vågar man alltså hoppas på större kontinuitet i Växjö DFF.

Först gick finansiären Santhe Dahl ut och betonade att hans engagemang för damfotbollen i Växjö är långsiktigt.

Och sedan kritade Olof Unogård på ett 3-årskontrakt.

Annons

Innan han gjorde det kollade han läget med en granne hemma på Kungsholmen i Stockholm – Pierre Fondin...

Trots att Pierre alltså lämnade Växjö DFF under speciella former 2018 hade Fondin, enligt Olof, enbart gott att säga om Växjö som stad och DFF som förening.

Fondin fick förresten i augusti lämna uppdraget som tränare för Djurgårdens allsvenska damlag. Grannen Unogård har också "fått silkessnöret" från såväl Sirius som Hammarby och Linköpings FC.

Men i Sirius och Hammarby handlade det om att Unogård tog strid för damverksamheten gentemot herrverksamheten. Något som inte uppskattades,

Växjö DFF är däremot en renodlad damförening. Det är i och för sig även Linköpings FC, som Unogård alltså fick lämna efter 2,5 år.

LFC-ordföranden Paul Lindvall motiverade det med att "vi vill inte vara ett lag som parkerar kring fjärde- och femteplatsen, vi vill vinna SM-guld inom tre år".

Växjö DFF har också torgfört ambitiösa, men inte särskilt realistiska, ambitioner.

Några nya sådana kan gärna få vänta lite...

Nu gäller först och främst, helst redan 2022, att bli topp två i elitettan. Något som borde vara möjligt eftersom inte mindre än tre lag från årets upplaga av elitettan försvinner upp i allsvenskan till 2022.

Unogård pratar om "vägvinnande fotboll" och rätt vägval när han snart tar över måste leda raka vägen tillbaka till högsta serien.

Annons
Annons
Annons
Annons