Dan Magnusson: Dan Magnusson: Jumbon Växjö DFF är bäst i serien – på hedersamma förluster...

Den här våren har Växjö DFF blivit damallsvenskans bästa lag i en gren som ingen vill vara bäst i. Den heter "hedersamma förluster".
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 14 maj 2021
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rosengårds Olivia Schough har gjort matchens enda mål i Växjö DFF:s senaste hedersamma förlust. Emma Pennsäter deppar.Foto: LENA GUNNARSSON

Efter 0–2 mot regerande mästarna Häcken och 0–1 mot tabelltvåan Kristianstad kom på fredagskvällen den allra mest hedersamma förlusten hittills – 0–1 mot serieledande Rosengård.

Efter en halvtimmes spel på Visma Arena var känslan att Växjö DFF skulle vara nöjt om de kunde komma undan med en hedersam förlust.

Men efter 90 minuter var 0–1 snarare så där irriterande som 0–1-förluster brukar vara.

Så nära en skrällpoäng, men ändå inte.

Matchen började precis som förväntat. Rosengård dominerade spelet tack var individuell skicklighet och härlig rörlighet både med och utan boll.

Växjö DFF fick fokusera på att slå ifrån sig.

Rosengårds Mimmi Larsson skött tätt utanför, Växjös Elin Nilsson höll på att få ett gratisläge och gästernas före detta Växjömittfältare Ria Öling hade en patenterad rusch.

Sen kom 0–1 - i minut 13...

Olivia Schough gjorde målet helt på egen hand. Hon tog tag i bollen en bit in på offensiv planhalva, passerade (alldeles för enkelt sett med Växjöögon) några hemmaspelare och avslutade med ett skott vid första stolpen – som Katie Fraine inte kan vara nöjd med att hon släppte förbi sig.

Schough fick extra självförtroende av målet och bjöd på en tunnel och några fina väggspel redan före pausvilan.

Och före detta Växjö DFF-playmakern Jelena Cankovic var precis så där läckert dominant på centrala mittfältet som (nästan) bara hon kan vara.

Växjö DFF lyfte visserligen sig något under slutskedet av halvleken och Amanda Johnsson Haahr tog sig fram till ett inläggsläge, men FCR-keepern Stephanie Labbé stötte undan bollen.

”Växjö låg närmare sina motståndare i andra halvlek, satte bättre press på Rosengårds bollhållare och och fick tack vare det mer tid även i egna passningsspelet.”

Växjö gjorde två byten direkt till andra halvlek och spelarna kom ut med klart större tro på deras egna förmåga.

Nellie Karlsson blev mittback när Tilde Johansson ersatte ytterbacken Emilie Henriksen. Dessutom gjordes ett offensivt byte när nya isländskan Andrea Mist Palsdottir ersatte mittbacken Emma Pennsäter. Palsdottir tog plats i kedjan och Elin Nilsson klev ner på vänstermittfältet.

Förändringarna blev lyckade – men de var orsakade av skador. Nackspärr för Pennsäter och ryggont för Henrisken.

Nu skapade i och för sig Växjö ingen het kvitteringschans, men det var ändå anmärkningsvärt hur mycket bättre Växjö DFF stod upp i andra halvlek jämfört med i den första.

Madeline Gotta och Tilde Johansson gjorde pigga insatser som ytterbackar efter bytena i paus och Andrea Mist Palsdottir fick sin första allsvenska Växjö DFF-halvlek i benen.

Jelena Cankovic togs stundtals tufft i andra halvlek och ju sämre hon trivdes desto lättare blev Växjös uppgift.

Dessutom tilläts inte Rosengårds skotska högerback Fiona Brown spela alls lika offensivt som före paus.

Rosengård prioriterade förstås defensiven ju längre matchen led, men jumbolaget Växjö kan ändå ta med sig en del positivt från andra halvlek inför nästa helgs mycket viktiga bortamatch mot Kif Örebro.