GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dan Magnusson: Nu kan Växjö DFF inte blunda för det oundvikliga

Höstmånaden oktober är bara två dagar gammal, och endast ett fåtal löv har hunnit skifta färg från grönt till gult. Men Växjö DFF är i praktiken redan nu degraderat från Damallsvenskan.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 2 oktober 2021 • Uppdaterad 2 oktober 2021
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjös Mimmi Strömgren vill inte se på när AIK-spelarna jublar efter slutsignalen.
Växjös Mimmi Strömgren vill inte se på när AIK-spelarna jublar efter slutsignalen.
Foto: Jessica Gow/TT

Säsongens sjunde 0–1-förlust för Växjö, den här gången mot nästjumbon AIK, tog död på de sista förhoppningarna om nytt DFF-kontrakt.

Även om Växjö skulle ta full pott i sina fyra resterande matcher räcker det med en seger till för AIK och Piteå för att Växjös nedflyttning från allsvenskan ska vara ett faktum även rent matematiskt.

Och har man, som Växjö, vunnit noll av 18 hittills spelade matcher vinner man förstås inte fyra av fyra under slutspurten.

26 insläppta mål är ett klart godkänt facit (tabellfemman Hammarby har till exempel släppt in 29) men fem gjorda mål framåt är allt annat än godkänt.

När IFK Kalmar hamnade sist högsta serien med ynka tre poäng 2018 gjorde Smålandslaget åtminstone 14 mål, men släppte å andra sidan in 82...

Ett defensivt facit lika pinsamt som Växjös offensiva facit detta år.

Och då fanns det ändå en del som inför AIK-matchen talade för att Växjö kanske hade hittat en lösning på sin anfallslåsning.

Sommarförvärvet Juliette Kemppi hade gjort ett tröstmål mot Eskilstuna borta och ett poänggivande mål mot Häcken hemma. Kemppi avgjorde även onsdagens cupmatch mot just IFK Kalmar, med 3–2-målet i förlängningen.

Efter en chansfattig, krampaktig och ganska fysisk första halvlek var det också Växjö som inledde andra halvlek bäst i den ödesmättade matchen mot AIK.

Efter 66 minuter slet sig inhopparen Mimmi Strömgren fri, rundade AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari, men fick se sitt avslut blockeras i sista stund av Hannah Davison.

En minut senare sköt samma Strömgren över efter fint förarbete signerat Nellie Karlsson.

Och ytterligare tre minuter senare nådde ett Madeline Gotta-inlägg huvudet på Elin Nilsson som nickade tätt utanför.

Därmed blev det noll avslut på mål för Växjö i en match som laget var piskat att vinna. Det håller förstås inte.

Istället visade AIK:s rutinerade finska Jenny-Julia Danielsson hur man ska avsluta när hon sköt matchens enda mål i minut 86 – halvdant uppvaktad av sina landsmaninnor Emmi Alanen och Adelina Engman.

Så dags hade Växjö gått ner på 3-backslinje och flyttat upp Nellie Karlsson i en mer offensiv roll vilket kanske gjorde att den defensiva organisationen var lite rörig– men det var givetvis nödvändigt att gå för ett segermål.

0–0 hade i princip varit lika illa som den 0–1-förlust det nu blev.

”Att Växjö DFF nyligen bytt både VD, klubbchef och sportchef gör denna nystart än mer tydlig, men jag avundas inte den nya Växjö DFF-ledningen. Utmaningarna är många. Både de ekonomiska och de sportsliga.”

Så länge Växjös nedflyttning inte är matematiskt klar kommer ingen i föreningen att svara på den högintressanta frågan "vad händer nu?" – men vad jag förstår har spelare, eller förening, rätt att bryta spelarkontrakt efter säsongen om den slutar med nedflyttning.

Det betyder att Växjö DFF kan minska sina kostnader för spelarlöner, vilket är helt nödvändigt. Men det betyder också att Växjö DFF förlorar flera av sina bästa spelare.

En nystart står alltså för dörren. Att Växjö DFF nyligen bytt både VD, klubbchef och sportchef gör denna nystart än mer tydlig, men jag avundas inte den nya Växjö DFF-ledningen.

Utmaningarna är många. Både de ekonomiska och de sportsliga.

På onsdag ska det också väljas ny ordförande på ett extra årsmöte. Som om det inte räckte med ny VD, ny klubbchef och ny sportchef inom loppet av tre turbulenta månader.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.