Dan Magnusson: Dan Magnusson: Växjö DFF kan inte till sitt försvar säga "bra försvar"...

Nästan alla bekymrade utspel om Växjö DFF den här säsongen har avslutats med påståendet "men defensiven är åtminstone okej". Är den?
Dan MagnussonSkicka e-post
Malmö • Publicerad 8 juli 2021
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Deppigt i Växjö DFF efter 5–0-förlusten mot Rosengård.
Deppigt i Växjö DFF efter 5–0-förlusten mot Rosengård.Foto: MATHILDA AHLBERG

Jag vet att kritik kan riktas mot nästan alla lag som möter Rosengård borta (AIK föll till exempel med 0–7 på Malmö IP). Men det var ändå oacceptabla misstag som gav Växjö ett Mount Everest att bestiga denna varma torsdagskväll.

Vid 1–0 efter två (!) minuter släppte Växjös mittbackar Emma Pennsäter och Nellie Karlsson en rak Anna Anvegård-stickare mellan sig och Olivia Schough hittade nätet.

Vid 2–0 sköt Växjös målvakt Katie Fraine bollen rakt i gapet på Rosengårds Fiona Brown, som sa "tack" och frispelade Anvegård. Anna visade respekt för sin gamla klubb genom att inte jubla särskilt mycket efter målet.

Vid 3–0 fick Schough för enkelt trampa runt Emilie Henriksen innan hennes inlägg nådde en helt omarkerad Nathalie Björn som från nära håll inte gjorde något misstag.

Vid 4–0 hamnade en andraboll efter en hörna hos Caroline Seger som ostört pricksköt sitt mål.

Fyra Rosengård-mål av fyra OS-klara spelare.

Efter det nöjde sig de helvita serieledarna med att bevaka sina positioner och ta en ytterligare chans – Stefanie Sanders gjorde 5–0 med matchens sista spark (som var en nick).

”Växjös lag var för långt – och för brett. Rosengård fick därför både gott om ytor och gott om tid.”

Växjö DFF spelade upp sig lite efter paus (som vanligt). Redan efter knappt 20 minuter skrotade Maria Nilsson sin inledande 4–4–2-formation mot 4–1–4–1.

Som bekant är det alla utespelare i ett fotbollslag som spelar såväl anfallsspel som försvarsspel. Det vore alltså fel att bara klaga på målvakt och backar även om just de gjorde några uppenbara misstag den här kvällen.

Växjös lag var för långt – och för brett.

Rosengård fick därför både gott om ytor och gott om tid.

Lagkaptenen Emmi Alanen var minst dålig i Växjö DFF. Hon visar lagkaptenstakter oavsett hur hopplöst läget ser ut på resultattavlan.

Kul också att Elin Karlsson, som varit knäskadad, kunde hoppa in och spela de tio sista minuterna. Hon lär behövas om Shannon Woellers skadeproblem fortsätter efter sommarvilan.

Till sist: Eftersom såväl AIK som Piteå och Örebro också förlorade i den här omgången är Växjö "bara" sex poäng bakom nästjumbon AIK, sju bakom Piteå och åtta bakom Örebro – trots en Växjövår med 12 raka matcher utan seger och ynka tre mål framåt.

Och snart ansluter nya offensiva finska krafterna Adelina Engman och Juliette Kemppi. Men försvaret behöver kanske också förstärkas?